Symi Griekenland | Kleurrijke huisjes, een pittoreske haven en idyllische strandjes

Symi, Griekenland

Symi is zo’n plek waar iedere reiziger en fotograaf van droomt om eens te bezoeken. Het kleine Griekse eiland staat bekend om de gekleurde huisjes, smalle steegjes, gezellige haven, vele tavernes en om de idyllische strandjes. Begin oktober ontdekte ik dit eiland en wat is het schilderachtig mooi!

Symi
Symi is een klein Grieks eiland dat toebehoort aan de eilandengroep Dodekanesos, in het oosten van Griekenland. Het ligt op nog geen uur varen van Rhodos en vlakbij Turkije. Symi staat bekend om de gekleurde, neoklassieke vissershuizen en om de natuurlijke sponzen.

De aankomst op Symi

In de vroege ochtend vertrekt mijn ferry vanuit Rhodos naar Symi en nog geen uur later varen we de haven in van dit schilderachtige eiland. Het uitzicht is fenomenaal, want op de heuvels rondom de haven bevinden zich de meest prachtige, gekleurde huizen. Deze traditionele stenen huizen, bestaande uit twee of drie verdiepingen, zijn in verschillende kleuren geschilderd, waarvan de meesten in oker, terracotta en indigo. Met hun rode dakpannen, kleine balkonnetjes en mooie kleur zijn ze ontzettend charmant. Ik sta op de punt van het dek om foto’s te maken en vergeet bijna om van boord te gaan. Dit belooft een prachtige trip te worden hoor ik mezelf denken. 

De ferry meert aan bij de ingang van de haven, naast de Rolói, een klokkentoren. Hiernaast staat het standbeeld van de vissersjongen Michalaki (kleine Michael), die de bezoekers van het eiland verwelkomt. Ook vind je hier een vredesduif, een monument dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. In 1943 werd Symi namelijk bezet door Nazi-Duitsland.

Ik verblijf in Nireus Hotel, een hotel in neo-klassieke stijl en gelegen aan het water. Op nog geen 20 meter afstand van waar ik van boord ben gegaan. Vanaf dit hotel heb je een fantastisch uitzicht over de ingang van de haven, de gekleurde huisjes en de binnenvarende boten. Ik durf wel te stellen dat dit een van de beste locaties is om de nacht door te brengen. Het hotel heeft verschillende zitjes aan en op het water en als ik ’s morgens aankom ben ik nog op tijd voor het ontbijt. Nog geen kwartier nadat ik de ferry af ben gestapt, zit ik al aan een croissantje aan het water. Een aantal kamers van het hotel liggen aan de waterkant en uiteraard zijn dit de mooiste kamers, want dat uitzicht…

Een wandeling langs de kleurrijke huizen

Na mijn ontbijt trek ik er direct op uit, want ik ben veel te nieuwsgierig naar dit eiland. Vanuit het hotel loop ik langs de haven naar het centrale pleintje van Symi stad. Aan de andere kant van de haven besluit ik de heuvel te beklimmen, de wijk Chorió in. Dat kan alleen via de 500 treden van de Kalí Stráta.

In deze wijk wandel je tussen de gekleurde huisjes. Het is ondanks de soms steile straatjes en vele trappen erg de moeite waard. In tegenstelling tot het lager gelegen havengebied is het hier een stuk rustiger. De mensen die ik hier tegenkom zijn vrijwel allemaal locals, die je vriendelijk begroeten als je langsloopt. Een aantal oudere Griekse mannen nemen op een bankje in de schaduw de dag met elkaar door. Kinderen rennen door de steegjes naar huis, waar de was boven de deur hangt om te drogen. Halverwege de weg omhoog stap ik een kleine winkel in en raak aan de praat met de Griekse eigenaar, die typische streekproducten verkoopt. Hij laat me een bijzondere honing proeven die op Symi wordt gemaakt. Ik ben om en koop een potje, samen met wat kruiden. Het valt me op dat de mensen hier zo vriendelijk zijn. Ik voel me hier ontzettend welkom en prettig. Dit zijn de wijken waar ik altijd zo graag kom tijdens mijn reizen: authentiek, levendig, en sfeervol. 

In deze wijk vind je naast de kleurrijke huisjes, ook meerdere kleine winkeltjes waar lokale producten worden verkocht, enkele cafés en een aantal prachtige kerken. Op de top van de heuvel vind je de overblijfselen van het kasteel Kastro en vanaf hier heb je een verbluffend uitzicht op Gialos, het havengebied beneden, op Chorió en op de zee met in de verte Turkije. Ik ga zitten op een van de muurtjes en ik geniet van het feit dat ik hier ben – in mijn eentje nota bene.

De pittoreske haven van Symi

In de middag verken ik het gebied rondom de haven en met zijn vele vissersbootjes, grote zeilschepen, vele tavernes en winkeltjes met souvenirs en sponzen is ook dit deel enorm sfeervol. Ik ga lunchen bij een van de vele, gezellige Griekse tavernes met uitzicht op de vissersboten, de in- en uitvarende ferries en de luxueuze jachten die hier ook regelmatig aanmeren. Het is er gezellig druk met dagjestoeristen en locals. 

In de namiddag heb ik afgesproken met Yannis, hij ontvangt mij op het eiland. De toeristen die een dagje op en neer zijn gekomen vanuit Rhodos, verlaten Symi weer. Wat overblijft zijn de bewoners zelf, de vakantiegangers die hier een accommodatie hebben en de reizigers die in de haven liggen met een boot. De Griekse gastheer vertelt mij van alles over het leven hier op Symi. Dat zij vooral van het toerisme leven en hoe zwaar dat is, aangezien zij in een aantal maanden genoeg moeten verdienen om ook de herfst en winter door te komen. Een enkeling leeft hier nog van de visserij, maar het merendeel hiervan is bedoeld voor eigen consumptie en niet voor de verkoop. ‘s Avonds neemt Yannis mij mee naar een van de beste Griekse visrestauranten op Symi, Pantelis. Hij bestelt een aantal specialiteiten van het eiland en nog geen kwartier latere verschijnen er garnalen, inktvisringen en andere visgerechten. Ondanks het feit dat ik geen grote visliefhebber ben, smaakt het me heerlijk. 

Na het diner wandel ik terug naar mijn hotel en geniet van Symi by night. De lichtjes van de boten en de restaurantjes in de haven weerkaatsen in het water van de haven. Voldaan loop ik langs het water terug naar mijn hotel. Ik merk dat ik me hier enorm op mijn gemak voel, dat ik me ontspannen voel en dat de sfeer en rust mij goed doen.

Het bijzondere klooster Panormitis

Helemaal in het zuiden van Symi ligt het Panormitis, een klooster dat gewijd is aan de aartsengel Michael, de patroonheilige van Symi. Met de lokale bus vanuit de haven ga ik hier naartoe. Direct een mooie gelegenheid om meer te zien van het eiland. In een half uur krijg ik een redelijke impressie. Het binnenland is bergachtig en tamelijk dor en niet bijzonder. Naast een aantal andere kleine gehuchten is Symi stad toch wel de aangewezen plek om je vakantie op Symi door te brengen. Na een half uur stopt de bus voor het klooster, dat gelegen is in een prachtige baai. Jaarlijks trekt het vele internationale en Griekse bezoekers. Na een korte wandeling door het klooster stap ik weer in de bus die me terugbrengt naar de charmante bewoonde wereld.

Bij terugkomst in Symi stad geniet ik van een wijntje op het terras van mijn hotel, waar ik al snel in gesprek raak met een aantal andere reizigers. Het zijn mensen die al meer dan 20 jaar naar Symi komen en dat hoor ik deze trip vaker. Een groot deel van het toerisme bestaat uit terugkerende bezoekers en ik snap na twee dagen verblijf op Symi al wel waarom.

Traditionele Griekse tavernes

‘s Avonds dineer ik in een Griekse taverna, eentje met typisch blauw-witte stoeltjes en tafeltjes, een fijn Grieks muziekje op, vriendelijke obers en heerlijk eten. Het is misschien een cliché als je denkt aan Griekenland, maar ik houd er enorm van. Ik geniet volop van dit nog authentieke restaurant, dat zeer populair is onder de lokale bevolking. Dat men hier gastvrij is blijkt wel uit het feit dat ik en mijn buren volgens mij ook een dessert en ouzo van het huis krijgen. 

De prachtige baaien en stranden van Symi

Symi is meer dan gekleurde huisjes, een mooie haven en een klooster in het zuiden van het eiland. Je vindt hier namelijk ook prachtige en idyllische strandjes. De meeste stranden zijn alleen per boot te bereiken en daarom ga ik vroeg op de ochtend aan boord van de taxiboot. Het is de ideale manier om iets van de schoonheid van het eiland vanaf het water te zien. Er zijn 5 eilanden waar je van boord kunt gaan: St. Marina, St. Nicolas, St. George, Nanou en Marathounta. 

St. GeorgeIk besluit bij Nanou Beach van de boot te stappen. Het strand ligt verscholen in een prachtige baai met helderblauw water en tussen hoge rotsformaties. Hoewel het een klein strandje is, heeft het nog wel een aantal ligbedden met parasols (die je ook begin oktober nog hard nodig hebt). Nadat ik mezelf op een ligbed heb gepositioneerd, staat er tot mijn verbazing ineens een geit naast mij op het kiezelstrand. Die kom je hier dus ook gewoon tegen. Dit strandje is gezegend met een kleine taverna waar je ook weer goed kunt eten. Achter de taverna ligt nog een mooi kerkje verscholen. Dit is zeker even het bekijken waard. Een paar uur later stap ik een stuk bruiner, verzadigd en uitgerust weer op de taxi-boot die aan de weg terug is begonnen. Ik sluit de dag af met een borrel in de haven en in wederom een ander Grieks restaurant.

Praktisch
De taxiboten vertrekken om 10.00, 11.00 en om 12.00 uur vanaf de haven. Om 2.30, 16.00 en 17.00 uur vertrekt hij vanaf het laatste strand Marathounta op weg terug. Iets later word je dan dus opgepikt bij de steiger van het strandje. Een retourtje kost je ongeveer 10 euro. Een strandbed met parasol op Nanou Beach 2,50 euro

5x eten & drinken

1. Taverna Meraklis

Bij dit traditionele restaurant kan je terecht voor heerlijke vis- en vleesgerechten en salades. Het ligt in een zijstraatje vlakbij de haven. Met het blauw-witte interieur en een heerlijk muziekje, waan je je hier helemaal in Griekse sferen. Het eten is er heerlijk, betaalbaar en de bediening uitermate vriendelijk. Ook de lokale bevolking komt hier graag en dat is meestal een goed teken. Ik at hier mijn allerlekkerste moussaka ooit met een Griekse salade en goed wijntje. 

2. Mediterraneo Café

De haven van Symi is enorm charmant met zijn kleine vissersbootjes, vele restaurants en winkeltjes. Ben je op zoek naar een leuk terras waar je onder het genot van een wijntje of verse juice kan genieten van alles wat zich in de haven afspeelt? Neem dan plaats op een van de tafeltjes op het terras van Mediterraneo Café. Dit kleine café met 8 tafeltjes buiten wordt gerund door een heel vriendelijke dame en is ideaal gelegen aan het pleintje bij de haven. Het is de ideale plek om mensen te spotten en boten te zien komen en gaan. Oh ja, en je hebt vanaf hier ook nog een prachtig uitzicht op de gekleurde huisjes aan de overkant van de haven. 

3. Trata Trawler Taverna

Dit restaurant is vergelijkbaar met Taverna Meraklis en bevindt zich ook naast de haven. Ook hier is het eten heerlijk en is er een fijne ambiance. Mocht je niet terecht kunnen bij Meraklis, dan is dit een uitstekend alternatief.  

4. The Olive Tree Café 

Halverwege de Kali Strata vind je dit cafe met terras onder de olijfbomen. Met zijn gekleurde tafeltjes, vriendelijke bediening en heerlijke gerechten gemaakt van de verste producten, ben je hier op de goede plek als je de wijk Chorio verkent. Je kan hier terecht voor het ontbijt en de lunch en dagelijks staat er een versgebakken pie of quiche op de kaart. Daarnaast serveren ze meze, verschillende salades, huisgemaakte muffins en cake en alles voor een hele goede prijs. The Olive Tree Café wordt gerund door twee Britse dames, die hier met veel enthousiasme een sfeervol plekje hebben gecreëerd. 

5. Pantelis

In Pantelis dat direct aan de waterkant ligt, kom je voor de verse mezes en de visgerechten. De Symi shrimps mag je hier niet missen, een specialiteit van dit eiland. En hoewel ik niet de grootse visliefhebber ben, genoot ik hier van de garnalen en de octopus. Het restaurant heeft een terras met uitzicht op de haven, maar binnen zit je ook gezellig. En ook hier is de bediening professioneel en vriendelijk. Het is kenmerkend voor de inwoners van Symi. Ze zijn ontzettend gastvrij. 

Symi heeft mij als eiland ontzettend verrast. Het is er fijn, ontspannen, authentiek en schilderachtig mooi. En voor mij heel belangrijk: er is (nog) geen massa-toerisme. Je waant je hier dus nog echt in traditionele Griekse sferen. Wanneer mag ik weer terug?

Praktisch
Om Symi te bereiken, vlieg je bijvoorbeeld op Rhodos of Kos. Vanuit daar gaan er bijna dagelijks boten naar dit eiland. De overtocht duurt – afhankelijk van de ferrymaatschappij – tussen de 50 minuten en 1:30 uur. Het vervoer op Symi bestaat uit lokale bussen, scooters, taxi’s en taxiboten.

Meer lezen over Griekenland?

– Het onontdekte schiereiland Pilion

Bezienswaardigheden in Meteora

Wat is jouw favoriete Griekse eiland?

Op uitnodiging van het Grieks Verkeersbureau heb ik Symi een aantal dagen mogen ontdekken. Alles wat ik schrijf is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. 

Meer reisinspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *