7x Gekleurde Huisjes

Curacao

Felgekleurde huisjes: wie vindt ze niet fantastisch? Ik in ieder geval wel en bezoek deze plekken dan ook graag. Straten of wijken met gekleurde huisjes kom je overal ter wereld tegen. Dat blijkt ook wel uit de nummer 5 in deze lijst die ik heel dichtbij huis vond. Tijdens mijn reizen heb ik meerdere kleurrijke huizen gezien waarvan ik er hier 7 in willekeurige volgorde laat zien. Daar word je toch vrolijk van?

7 plekken met gekleurde huisjes

1. Valparaïso, Chili

Valparaiso

Valparaïso is de grootste havenstad van Chili en ligt op ongeveer een uur rijden van de hoofdstad Santiago de Chili. De havenstad heeft een prachtig historisch centrum en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze gekleurde huisjes kom je overal op de heuvels van Valparaïso tegen. Dit deel van de stad kenmerkt zich door de smalle, kronkelende straatjes,  gekleurde huisjes, steile trappen en kabelbaantjes die je de heuvel opbrengen. Het is een fantastische plek om doorheen te lopen. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de rest van de stad en de baai.

2. Willemstad, Curaçao

Curacao

Deze gekleurde huisjes zijn misschien wel de bekendste van allemaal. Ze staan in alle brochures van Curaçao. Je vindt ze aan de Handelskade in de hoofdstad Willemstad. Zoals de naam al doet vermoeden werd er op deze plek veel handel gedreven en was het een laad- en losplek van schepen. Aan de Handelskade zaten veel pakhuizen, winkels en kantoren, waarvan enkelen inmiddels zijn omgetoverd tot horeca-zaken en andere winkeltjes. Hoe komen de huisjes aan de vrolijke kleuren? Er doen verschillende verhalen de rondte waarvan deze toch echt het leukste is. In de 19e eeuw was er een arts die ervan overtuigd was dat de vele oogproblemen op het eiland te wijten waren aan de reflectie van de zon op de witte huizen. Hij pleitte bij de gouverneur voor een verordening die de huiseigenaren zou verplichten hun huizen in een felle kleur te schilderen. De gouverneur ging akkoord en de wet is ongeveer 100 jaar geldig geweest. Of de oogproblemen hiermee werden opgelost weet ik niet, maar het heeft in ieder geval wel prachtige huisjes en foto’s opgeleverd!

3. Campeche, Mexico

Campeche

Campeche is een prachtig koloniaal stadje in Mexico. De vele huisjes binnen de stadsmuren van deze stad zijn in felle kleuren geschilderd en mooi versierd. Het stadje is een lust voor het oog om doorheen te wandelen. Mooie pleinen, prachtige kerkjes en deze vrolijke huizen. Het staat niet voor niets sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

4. Kaapstad, Zuid-Afrika

Kaapstad

Deze felgekleurde surfhuisjes vind je aan het strand van Muizenberg vlakbij Kaapstad. In Muizenberg vind je mooie stranden aan de Indische Oceaan. Het is erg populair onder surfers en  walvisspotters!

Deze gekleurde huisjes liggen in de wijk Bo Kaap, de meest schilderachtige buurt van Kaapstad. In de steile klinkerstraatjes vind je aan beide kanten huisjes in allerlei soorten kleuren. De wijk Bo Kaap staat bekend als de Maleisische Islamitische buurt en is de meest gefotografeerde buurt van Kaapstad. Je snapt wel waarom toch?

5. Houten, Nederland

Houten

Dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft om kleurrijke huisjes te zien, bewijzen deze prachtige huizen in Houten (provincie Utrecht). Deze in blauw, rood, groen en geel geschilderde huizen liggen aan de Rietplas en hebben naast een mooi kleurtje een fantastische ligging aan het water.

6. Havana, Cuba

Havana

Deze gekleurde huizen vind je in Havana, de hoofdstad van Cuba. Havana Vieja is de oude wijk van deze stad en die bestaat uit prachtige pleintjes, oude gekleurde huizen en oldtimers. Het is een fotogenieke en bruisende plek.

7. Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen

In de gezellige haven van Kopenhagen kom je deze rij met gekleurde huisjes tegen. De huizen aan de Nyhavn-kade zijn meer dan 300 jaar oud en de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft er ook gewoond. Tegenwoordig is het een populaire plek en vind je er veel terrassen en visrestaurants.

Welke van bovenstaande huisjes vind jij het leukste en heb jij zelf nog andere kleurrijke huisjes gezien? Zo ja, waar? Ik ben benieuwd!

Meer reisinspiratie

6 comments

    1. Ja hè? Ik vind die kleurrijke huisjes ook zo vrolijk! In Praag ben ik nog niet geweest, dus als ik een keer ga dan staan de gekleurde huisjes op het programma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *