Frigiliana: het mooiste dorpje van Zuid-Spanje!

Frigiliana

Als Spanje-liefhebber is het altijd weer genieten als ik in het Spaanse ben. Nadat mijn man en ik in Andalusië zijn getrouwd, hebben we een roadtrip door deze regio gemaakt. Naast de bekende plekken als Sevilla en Granada hebben we een prachtige route langs de witte dorpen gemaakt. Ook hebben Frigiliana bezocht: een prachtig wit bergdorpje in Andalusië. Het is zelfs zo mooi dat het al meerdere keren is uitgeroepen tot mooiste dorpje van Zuid-Spanje! En ik begrijp heel goed waarom…

Frigiliana ligt vlakbij de kustplaats Nerja op ongeveer 400 meter. Het dorp is op een heuvel gebouwd en vanaf het hoogste punt heb je dan ook een fantastisch uitzicht op de witte huisjes, op de bergen van Almijara en in de verte op de Middellandse zee. Frigiliana is echt een niet te missen plek als je een rondreis door Andalusië maakt!

Witte huisjes en smalle straatjes

Frigiliana is een van de best bewaard gebleven Moorse plaatsjes van Andalusië. Alle huizen in het dorp zijn wit gekalkt en ieder jaar zijn de ongeveer 2200 bewoners van Frigiliana verplicht om hun huis opnieuw wit te (laten) verven. Het is een prachtig contrast met de rode, leien daken en de mooie kleuren waarin de deuren zijn geschilderd. Op de grond en aan de gevels vind je overal bloempotten met geurende lavendel en jasmijn. Met een blauwe lucht erbij is het zo ontzettend fotogeniek en mooi. Ik heb er mijn hele memorycard vol geschoten.

Het dorpje heeft een klein oud centrum met smalle, steile, geplaveide straatjes. De keien zijn in allemaal verschillende patronen gelegd en dat geeft een prachtig effect. Je hakken kan je hier overigens beter thuis laten, want dat loopt heel oncomfortabel.

Frigiliana

Frigiliana

Frigiliana

Frigiliana

Beneden in het dorpje ligt het Plaza de las Tres Culturas, het dorpsplein waar op donderdag een leuke markt wordt gehouden. Je vindt hier de heerlijkste ambachtsproducten, zelf gevlochten tassen, noten, schalen en nog veel meer. Zeker een bezoekje waard.

Daarnaast is het ook bij uitstek een plek om op een bankje te zitten en te genieten van het straatleven. Vlakbij zitten er een paar oudere heren op een bankje in de schaduw de dag met elkaar door te nemen, struint een moeder met haar kind over de markt en genieten enkele toeristen van het moois bij de marktkraampjes.

Frigiliana

Aan het plein ligt de Iglesia de San Antonio, een prachtige – ook in het wit geplaveide – kerk. Vanaf hier kan je het dorp omhoog inlopen via meerdere straatjes. Ik raad je aan gewoon te beginnen met lopen en alle straatjes op je gemak te bewonderen. In de straatjes vind je leuke winkeltjes, boetiekjes en galerieën. Bij één van deze galerieën koop ik een uitvergrote foto van het typische straatbeeld van Frigiliana. Ook zijn er diverse bars, restaurantjes en terrassen verspreid over de straatjes.

Favoriete tentjes

Tijdens mijn verblijf in Frigiliana heb ik op meerdere plekjes gezeten om te genieten van het dagelijks leven van de inwoners van Frigiliana en van de prachtige vergezichten. Mijn favoriete plekjes om wat te eten en drinken zijn in willekeurige volgorde:

1. Restaurante el Mirador

De laatste avond van onze huwelijksreis hebben wij gegeten bij Restaurante el Mirador. Dit ligt helemaal bovenop de heuvel in het dorpje. Na een flinke klim, wordt je dan ook wel beloond. Wij hebben ‘s middags het mooiste plekje op het terras gereserveerd voor die avond. Het eten is er heerlijk, maar de echte reden om hierheen te gaan is het fantastische uitzicht!

Frigiliana

Calle Santo Cristo 29

2. Vinos el Lagar

Dit is geen restaurant maar een winkeltje dat producten uit de omgeving verkoopt. Je kan hier de streekproducten, met name een aantal verschillende wijnen proeven. Buiten staan een paar gezellige wijnvaten en krukken waar je aan kan zitten. Je komt hier dus voor een lekker wijntje en ook hier heb je weer een prachtig uitzicht. Wij hebben hier voor het diner wat gegeten, een soort vrijdagmiddagborrel-plek 😉

Calle Real

3. Restaurante Al Fuente

Voor een paar lekkere tapas kan je hier terecht. Het is een heel authentiek restaurantje met een aantal tafels binnen en enkele vrolijk gekleurde zitjes buiten, midden in één van de charmante geplaveide straatjes.

Calle Real 32

Mocht je van plan zijn om een rondreis door Andalusië te maken of je bent op zoek naar een dagtrip vanuit Malaga, bezoek dan het prachtige bergdorpje Frigiliana! In mijn ogen is het inderdaad een van de mooiste dorpjes van Zuid-Spanje.

Wat vind jij het mooiste dorpje of stadje in Spanje?

Meer reisinspiratie

20 comments

 1. Wat ligt het dorpje mooi inderdaad! Helaas net wat uit de richting voor onze komende reis naar Andalusië. We hebben maar een week en blijven vooral rond Sevilla / Ronda. Misschien een volgende keer.

 2. Oh die kat, wat een mooie blauwe ogen! En de rest van het dorpje ziet er trouwens ook geweldig uit. Ik ben dol op Spanje. Altijd lekker eten en charmante dopjes als deze! Ga ik zeker onthouden als stop voor een volgende reis door Europa. Andalusië lijkt me sowieso namelijk echt prachtig.

 3. Ik ken Spanje helemaal nog niet zo goed en dat vind ik behoorlijk jammer als ik dit zo zie! Ik had geen idee dat het ook zulke prachtige dorpjes had, wow!

 4. Wow ik denk dat mijn camera over uren hier zal maken. Wat een prachtige plek. Wit geeft normaal geen sfeer maar hier. Ik wil ooit ook graag de witte huizen route rijden. Lijkt mij zo mooi!

  1. Ja, mijn camera heeft hier inderdaad echt overuren gemaakt 🙂 zo mooi! De witte huizen-route is heel bijzonder. Moet je zeker eens doen!

 5. Wauw wauw wauw wat een prachtig dorp. Van horen zeggen heb je daar ook de mooie dorpen route. 8 dorpjes die je dan bezoekt tijdens je routetrip.

 6. Wat ziet dat er leuk uit met al die witte huisjes! Erg fotogeniek. Ik zie me hier ook wel zitten met een wijntje in mijn hand en mijn gezicht in de zon 😊 Ik ben wel lang geleden in Andalucie geweest maar niet hier.

 7. Wat een leuk dorpje! Die witte huizen en die combinatie met die versierde trappen zijn echt een lust voor het oog.

  * zet op bucketlist *

 8. Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

 9. Wooow wat mooi!! En waarom ken ik dit niet? Ik heb drie weken in La Herradura gezeten voor Spaanse les en afgelopen jaar een paar maanden met m’n gezin door Andalusië gereisd. Wij waren enorm gecharmeerd van Torrox Pueblo, maar dit dorp zet ik op ons lijstje van plekken waar we ooit nog heen willen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *