Friesland | Overnachten in een romantisch tuinhuis

Stateheide

Vorig jaar verbleef ik een weekend in De Friese Wouden, een prachtig gebied dat zich uitstekend leent voor wandel- en fietstochten. Ik logeerde twee nachten in een heel erg knus en luxe tuinhuis: Bed & Breakfast Stateheide. En wat had ik het er fijn!

De Friese Wouden liggen tussen het Friese merengebied en de Drentse grens. Zoals de naam al doet vermoeden vind je in dit gebied veel bossen. Daarnaast vind je er ook heide, zandverstuivingen, boerenland, moerassen en landgoederen. Het bijzondere aan het gebied is dat de verschillende soorten landschappen allemaal dichtbij elkaar liggen. En zo kan je een hele hoop zien en doen.

Midden in het hart van de Friese Wouden startten Rob en Janke in 2004 een Bed & Breakfast. Het tuinhuis in hun grote en landelijke tuin werd omgebouwd tot een mooie plek waar gasten konden overnachten. Naast het tuinhuis kun je ook in één van de twee gastenkamers in het woonverblijf van de eigenaren verblijven. 

Bij aankomst word ik zeer hartelijk ontvangen door de eigenaren, die vol enthousiasme vertellen over hun B&B en de omgeving. Na een kop thee en een Fryske dúmkes – een met anijs gekruid koekje -, laten ze mij het tuinhuisje zien waar ik de komende twee nachten zal doorbrengen. Ik verwachtte een primitief en basic tuinhuisje, maar zodra ik de deur had geopend, moest ik dit beeld direct bijstellen. Dit was een prachtig, gezellig en luxe tuinhuis met alle faciliteiten en voorzieningen die je maar wenst. Er is een woonkeuken met koelkast en kookplaat, een zithoek, een slaapkamer, een luxe badkamer en gratis Wifi. In 2017 is het tuinhuis volledig vernieuwd en daarmee is het een stuk duurzamer geworden. Zo leveren de zonnepanelen de energie voor de douche en de verwarming. 

Rob en Janke doen er alles aan om je helemaal thuis te laten voelen. Ze geven tips wat er is te zien en doen in de omgeving. Je kunt er ook fietsen huren en dat is fijn, want er zijn veel prachtige fietsroutes. Kan je wel iets meer uitdaging gebruiken? Dan kan je een lesje Fierljep krijgen van de eigenaren. 

Na een actieve dag kom ik terug in het tuinhuis. Ik maak nog een kop thee, lees wat en ga in bed liggen. Ik geniet van de rust en stilte en blijkbaar val ik snel in slaap, want ‘s morgens word ik ineens wakker van de geluiden van de vogels. Het ontbijt krijg ik op de steiger aan de sloot en met een prachtig uitzicht op de weilanden. Het ontbijt bestaat uit broodjes, een eitje, sap en thee  en hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten uit de tuin en de omgeving. De dag kan niet beter beginnen zo!

Stateheide

Stateheide

De omgeving: midden in de Friese Wouden

B&B Stateheide ligt in de Friese Wouden aan de rand van Burgum. In de omgeving kan je goed wandelen, fietsen of paardrijden. Daarnaast kan je er een foodwalk maken: een 7 kilometer lange wandeling waar je onderweg allerlei streekproducten en huisgemaakte lekkernijen bij mensen thuis kan proeven. Ook kan je een vaartocht maken met een elektrische sloep vanauit jachthaven it Eibertsnest en naar het dichtbijgelegen klompenmuseum. De Friese hoofdstad Leeuwarden is ook een bezoekje waard. 

→ Friesland | 5x doen in De Friese Wouden

Tijdens het ontdekken van de omgeving, moet er natuurlijk ook gegeten worden. En ook dat kan volop in De Friese Wouden. Naast de mooie natuur staat de streek bekend om al haar lokale producten, waarvan de braam (‘brommel’ op zijn Fries) toch wel de bekendste is. Een keer per jaar vindt het ‘Brommelsfestijn’ plaats. Op verschillende plekken in het boerenland van de Fryske Wâlden kun je dan bramen plukken. Daarnaast worden er tal van andere activiteiten georganiseerd. Een bijzonder feest om eens mee te maken!

Met een overvloed aan lokale producten en de Friese ondernemersgeest, is het niet moeilijk te geloven dat je in de Friese Wouden heerlijk kan eten en drinken. Hier vind je de leukste eetadresjes in de Friese Wouden!

Nieuwsgierig geworden? 

Benieuwd hoe het is om in een luxe tuinhuis te slapen midden in de natuur? Dan is B&B Stateheide iets voor jou! Het tuinhuis is te boeken vanaf €75,- per nacht inclusief ontbijt. Reserveren kan via de eigen website: www.stateheide.frl.

Heb jij wel eens in zo’n leuk tuinhuis geslapen?

 

Ik bezocht De Friese Wouden op uitnodiging van Stichting Regiomarketing Toerisme Noordoost Friesland en Toeristisch Netwerk de Friese Wouden. Uiteraard is alles wat ik opschrijf gebaseerd op mijn ervaringen en mening.

Meer reisinspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *