Las Fallas in Valencia, een fantastisch feest!

Fallas, Valencia

Er zijn van die feesten en festivals die je één keer in je leven moet meemaken. Las Fallas in de Spaanse stad Valencia is er daar eentje van. Met ruim een miljoen bezoekers zijn de Fallas één van de best bezochte feesten van Spanje. De fantastische straatfeesten, evenementen en vuurwerkshows maken dit feest echt een bezoekje waard.

Wat zijn de Fallas?

De Fallas is een meerdaags feest dat ieder jaar in maart plaatsvindt. Het feest is ontstaan ter ere van de Valenciaanse beschermheilige Sint Jozef. Verspreid over de hele stad vind je torenhoge kunstwerken van hout en papier-marche, een falla genoemd. Naar deze creaties die soms wel 25 meter hoog kunnen worden, is het feest vernoemd. Tijdens de Fallas vinden er iedere dag straatfeesten en evenementen plaats. Zo zijn er onder andere openluchtconcerten, vuurwerkshows en paella-wedstrijden. Ik ging naar een concert van Luz Casal, van wie ik tijdens mijn studie in Valencia fan was. Het straatbeeld bestaat uit feestende mensen, churros-stands, fanfares, dj’s en fallas. 

Ieder jaar wordt er een vertegenwoordiger van Valencia gekozen: de Fallera Mayor. Zij is aanwezig bij de officiële activiteiten tijdens de feesten. Het is de grote droom van veel Valenciaanse vrouwen om ooit tot deze eervolle taak te worden gekroond.

Op 30 november 2016 zijn de Fallas van Valencia officieel toegevoegd aan de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco.

Bijzondere kunstwerken

Een jaar van tevoren wordt er al begonnen aan het ontwerpen van creaties voor de volgende Fallas. Vrijwel iedere wijk heeft een buurtvereniging – ‘Casal’ – die zich bezighoudt met het maken van de falla. Bij het ontwerpen van de falla worden regelmatig gerenommeerde kunstenaars betrokken. Er wordt vervolgens een jaar lang keihard gewerkt om de falla op tijd af te krijgen, met als doel om uiteindelijk de mooiste creatie te ontwerpen. Via sponsoring en activiteiten wordt er door de community geld ingezameld om de falla te kunnen bekostigen. Je zou het misschien niet direct zeggen, maar een gemiddelde Falla kost €100.000 en er zijn er ook bij die €1 miljoen hebben gekost.

Op de eerste dag van de Fallas worden de creaties opgesteld. Elke falla telt verschillende torenhoge figuren die op een grappige manier inspelen op de actuele sociale, politieke en economische toestand in de stad of in de wereld. Je vindt de creaties door de hele stad en de mooiste staan op de meest bezochte en centrale plekken. Aan het einde van het feest worden de fallas in brand gestoken. De mooiste falla – de ‘ninot’ – ontkomt aan de brand en krijgt een plaats in het Museo Fallero.

La mascletà

Vanaf 1 maart vindt dagelijks om 14:00u de mascletà plaats, waarbij er vuurwerk op het Plaza del Ayuntamiento wordt afgestoken. Het gaat hier niet om siervuurwerk, maar om een lading buskruit en je kunt je voorstellen dat dit een gigantisch lawaai is. Tijdens de Fallas staan de omliggende straten vol met mensen die dit willen meemaken. Zo ook ik en gewapend met oordoppen (ja, echt nodig waar ik stond) heb ik ook dit oorverdovende fenomeen van dichtbij aanschouwd. Al is aanschouwd misschien niet het juiste woord, aangezien ik door de wolken kruitdampen niks kon zien.

Bloemenoffers

Naast al het vuurwerkgeweld vindt er op 17 en 18 maart een ingetogener evenement plaats. Duizenden falleros offeren bloemen aan de maagd Virgen de los Desamparados, de patroonheilige van Valencia. Tijdens deze parade wordt een enorm houten hekwerk gevuld met de mooiste bloemen. Het is heel bijzonder om te zien aangezien alle falleros in hun klederdracht zijn te zien.

La Crema

Op de laatste dag van de Fallas worden alle creaties op straat in brand gestoken, ‘La Crema’. Dit is toch wel een van de hoogtepunten van Las Fallas. De hele stad staat letterlijk in vuur en vlam. Samen met het vuurwerk dat ook overal wordt afgestoken, levert dit een ontzettend bijzonder schouwspel op. Wanneer je dit van dichtbij wil zien, moet je op tijd zijn om een plekje bij een falla te bemachtigen. Overal in de stad zijn speciale Fallas-doekjes te koop die je op dit moment om je hoofd bindt, zodat de ronddwarrelende as en vuurdeeltjes niet op je hoofd terechtkomen. 

 De Fallas in Valencia zijn echt de moeite waard om te bezoeken. Heb jij dit feest wel eens meegemaakt?

Meer lezen over Valencia?

Meer reisinspiratie

1 comment

  1. Geweldig om mee te maken de Fallas feesten! Wij waren er vorig jaar bij. Heel Valencia dreunt als het vuurwerk wordt afgestoken. Prachtig om de bevolking ( en kinderen )in mooie zijde feestkleding te zien lopen. Ook deoptocht door de stad s’avondsisleuk om mee te maken. Het is 1 groot feest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *