Dagje uit in eigen land | Vissersdorp Marken

Marken

Het kleine Nederland kent ontzettend veel prachtige plekjes. Van prachtige natuurgebieden, pittoreske dorpjes tot interessante steden. Veel van deze plekken vallen ook erg in de smaak bij toeristen en dat is niet voor niets. Toch denk ik dat veel Nederlanders een groot deel van deze toeristische hotspots nog niet heeft bezocht. Dat gold tot een paar jaar geleden ook voor mij. Inmiddels heb ik heel wat meer van ons eigen landje verkend. Zo bezocht ik de bekende, toeristische maar mooie plekjes in ons eigen land, waaronder Volendam en de Zaanse Schans, de Keukenhof en de Molens van Kinderdijk. Onlangs bracht ik op een rustige doordeweekse dag een bezoek aan het vissersdorpje Marken en ik vond het er prachtig!

Vissersdorpje Marken

Marken – door de 1.800 inwoners zelf ‘Mereke’ genoemd – is een prachtig pittoresk vissersdorpje op een schiereiland omringd door de Gouwzee en het Markermeer. Marken staat bekend om haar monumentale houten woningen, witte ophaalbruggen, de vissershaven, klederdracht en smalle steegjes. Het is een ontzettend fotogenieke plaats en er komen in het hoogseizoen dan ook veel toeristen naar dit plaatsje toe. Veel toeristen bezoeken Marken in combinatie met Volendam. Tussen Marken en Volendam gaat er een boot die je in 45 minuten naar de overkant brengt. 

Historie
Tot 1957 was Marken een eiland in de Gouwzee en was het dus niet via het land te bereiken. In de dertiende eeuw werd het eiland Marken voor het eerst bewoond door monniken uit Friesland. De bewoners leefden van veeteelt en van de landbouw. Door de aantasting van het eiland door het zilte water van de Zuiderzee (nu IJsselmeer), besloten de bewoners hun huizen op terpen te bouwen. Een terp is een kunstmatige heuvel met als doel veiligheid te bieden bij hoog water. In de 17e en 18e eeuw werd de visserij de belangrijkste bron van inkomsten. De huizen werden niet meer op terpen gebouwd, maar op palen. En deze huizen kom je nog steeds overal tegen en zijn kenmerkend voor Marken.

Groene huisjes

Het meest karakteristieke van Marken zijn de groene huizen. Al zijn er ook huisjes in andere mooie kleuren. Deze bereik je door vanaf de parkeerplaats de witte ophaalbrug over te steken, links de Kets in te slaan en richting de haven te lopen. Om je heen zie je al de mooiste houten huizen, de een nog mooier dan de ander. Ik waan me in één groot openluchtmuseum.

Marken

Marken

De vissershaven van Marken

In de buurt van de haven vind je de beroemde huizen op palen. De vissershaven is het toeristische hart van Marken en hier vind je naast boten dan ook volop viskramen, souvenirwinkels en horeca. Loop een rondje langs de boten en eet een lekkere vis bij een van de goede restaurants. Vanaf hier vertrekt ook de boot naar Marken.

Marken

Marken

Kerkbuurt

Veel toeristen brengen hun tijd uitsluitend door in de haven, maar dan mis je echt een prachtig deel van deze vissersplaats. Ik raad je aan de wandeling te vervolgen en vanaf de haven via de Westerstraat richting de Grote Kerk te wandelen. Dat kan via de Buurterstraat, waarbij je de mooie Julianabrug en Wilhelminabrug passeert. Ook kan je de Kerk bereiken via het uitlopen van de Westerstraat en de Pieterlanden.

Marken
In de straat Kerkbuurt vind je winkels, horeca en het Marker Museum. Dit museum is ondergebracht in zes historische woningen waarvan een deel is ingericht zoals een vissersfamilie in Marken rond 1932 leefde. Ook vind je er historische kunst, schilderijen en de klederdracht van vroeger. De entree is €3,- voor volwassenen (kinderen gratis).

Marken

Marken

Sla ook even de smalle zijstraatjes in, want daar zie je vaak de mooiste huisjes en taferelen. Vanaf hier kun je via een eigen route weer terug naar de parkeerplaats of je kiest voor een flinke wandeling naar het ‘Paard van Marken’. Het Paard van Marken is de vuurtoren van Marken en is een van de meest gefotografeerde vuurtorens van Nederland. Het ligt op een prachtige plek op het meest oostelijke puntje van Marken. Je hebt er een enorm weids uitzicht Markermeer. 

Klompen, tulpen en molens

Hoewel ik Marken op een prachtige, rustige doordeweekse ochtend bezocht en er nauwelijks een andere toerist was te bekennen, kan dat ook heel anders zijn. Dat blijkt wel uit het aanbod van typisch Hollandse souvenirs.

Praktische informatie en tips Marken

◊ Als je dicht bij het centrum wil parkeren, dan kan je terecht op het enige parkeerterrein van Marken. Voor €4,55 per dag kan je hier parkeren. Je betaalt daarnaast ook nog 55 cent toeristenbelasting voor elke extra passagier. Vanaf hier is het via prachtige huisjes maar 5 minuten lopen naar de haven.
◊ Wil je gratis parkeren, dan kan je dat doen op de N518, de weg naar Marken. Je moet dan iets langer wandelen naar het centrum.
◊ Beperk je bezoek niet alleen tot een bezoek aan de haven. De andere wijken zijn minstens zo mooi.
◊ Bezoek Marken buiten het hoogseizoen op een doordeweekse dag in de ochtend. Ik was vrijwel de enige toerist.

 

Meer lezen over 'Dagjes uit in Nederland'?

Meer reisinspiratie

15 comments

 1. Wat leuk dit artikel. Was vorige week in Volendam en wilde eigenlijk naar Marken. Helaas toch gekozen voor de Zaanse schans, ook zeer de moeite waard maar weet nu wel dat ik op korte duur even een bezoekje ga brengen aan Marken.

 2. Het ziet er leuk uit. Totaal niet de stijl waar ik van hou om ooit in te wonen maar het heeft wel iets. Leuk om er een keer doorheen te trekken en een andere bouwstijl te zien. Iets wat eigenlijk alleen in die omgeving werkt. Wel een uitgelezen kans om te oefenen met fotograferen 🙂

 3. Wat ziet het er schattig uit… doet me een beetje aan Zaanse Schans denken qua huisjes. Wij zijn een paar jaar geleden naar een aantal bekende Nederlandse trekpleisters geweest, maar hebben nog lang niet alles gezien. Goed idee om op een doordeweekse dag te gaan trouwens!

  1. Ja schattig he? Deed mij ook denken aan de huisjes van de Zaanse Schans. Beetje dezelfde stijl. Leuk he je eigen land verkennen 😉

 4. Ik word helemaal vrolijk van die huisjes, ziet er onwijs leuk uit! Ik ben er jaren geleden een keer geweest (volgens mij in combinatie met Volendam), maar misschien moet ik het nog maar een keer bezoeken 🙂

 5. Marken lijkt me erg schattig, helaas komt het er steeds niet van. Als ik in Volendam of omgeving ben, dan hebben we steeds net te weinig tijd om ook naar Marken te gaan. Als ik dit zo zie, toch maar eens terug gaan om Marken aan te doen 😉

 6. Ik ben nog nooit in Marken geweest maar het ziet er super tof uit. Heel grappig om in NL (toeristische) dorpjes te bezoeken. Doet me gek genoeg een beetje aan Giethoorn denken. Nostalgisch en met zonnig weer hartstikke mooi en vredig 🙂

  1. Ja het is ook echt leuk om deze plekjes eens te bekijken. Het heeft inderdaad dezelfde soort huisjes en kleuren als in Giethoorn. Met een zonnetje is alles altijd mooier!

  1. Hi Karlien, wat een mooie plek om te wonen! Ik kan me voorstellen dat je er graag komt om uit te waaien. Helaas ben ik nog niet naar de vuurtoren geweest, maar dat ga ik een volgende keer zeker doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *