Jordanië | Drijven in de Dode Zee

Dode Zee

Tijdens een reis in Jordanië mag naast een bezoek aan Jerash ook een trip naar de Dode Zee niet ontbreken. Het is een bijzondere ervaring om – zonder je daarvoor in te spannen – te blijven drijven in het zoute water van dit meer. Ja, dat lees je goed. De Dode Zee is geen zee maar een meer met een oppervlakte van 1020 km².

Waar vind je de Dode Zee?

De Dode Zee ligt precies op de grens tussen Jordanië, de Westelijke Jordaanoever (deel van Palestina) en Israël. In het noorden van het meer ligt de vruchtbare Jordaanvallei, in het oosten liggen de bergen van het bijbelse koninkrijk Moab, in het zuiden ligt de Wadi Araba en in het westen (aan de Israëlische kant) liggen de heuvels van Jeruzalem. Het gebied van de Dode Zee is van grote religieuze betekenis omdat het is omringd met de bijbelse steden Sodom, Gomorrah, Adman, Zebouin en Zoar. Vanaf de hoofdstad Amman is het ongeveer een uur rijden.
De Dode Zee ligt op ongeveer 430 meter onder zeeniveau en dat maakt dit meer het laagst gelegen plekje op aarde.

Wat maakt de Dode Zee zo bijzonder?

De Dode Zee is zo bijzonder omdat het water uit ongeveer 34% zout bestaat en dit zorgt ervoor dat je kan blijven drijven! Het water is daarmee 10 keer zo zout als in een oceaan. Hoe komt het dat het water zo zout is? Dat heeft te maken met de rivier de Jordaan die uitmondt in de Dode Zee. Het water van de Jordaan is weliswaar zoet, maar bevat een beetje opgelost zout. Omdat het water niet wegstroomt uit de Dode Zee en er alleen verdampt, blijft het zout achter. Dit proces is hetzelfde als bij de oceanen waar het water ook niet uit weg stroomt. Alleen is de Dode Zee een stuk kleiner en is het klimaat er warm en droog waardoor het proces veel sneller gaat.

Door het hoge zoutpercentage is het vrijwel onmogelijk voor planten en dieren hier te overleven, vandaar de naam ‘Dode Zee’. Naast een enorme hoeveelheid zout bevat de Dode Zee allerlei soorten mineralen, die in combinatie met het zout heel goed zijn voor je huid. Dit zorgde er vroeger al voor dat de Egyptische koningin Cleopatra naar de Dode Zee kwam om te ‘baden’. Tegenwoordig is het Dode-Zee-gebied een populaire locatie voor het doen van medisch onderzoek en voor de behandeling van verschillende (huid)aandoeningen.

Mijn drijf-ervaring

Ik bezoek de Dode Zee op dezelfde dag als Jerash. Vanuit Jerash is het een prachtige rit door de Jordaanvallei en de spectaculaire bergen van Moab. Na ongeveer 2 uur rijden kom ik aan bij de Dode Zee. Aan de rechterkant doemen ineens een aantal resorts op die allemaal pretenderen over de beste wellnessvoorzieningen en het beste strand aan de Dode Zee te beschikken. Aangezien ik niet overnacht bij de Dode Zee ga ik naar het Amman Public Beach, dat zoals de naam al doet vermoeden voor een ieder toegankelijk is tegen betaling van een paar Jordaanse Dinars. Er zijn verkleedhokjes, toiletten, douches en kluisjes bovenaan. Daarnaast is er een zwembad, kan je er terecht voor een goed lunchbuffet en is er uiteraard een trap naar het strand zodat je vanaf daar het water in kan.

Ik loop het strand op en het valt me alles mee met de drukte. Ik leg mijn kleding op een stoel en loop langzaam het zoute water in. Au, dat prikt… Misschien was het toch niet zo’n goed idee om mijn benen te scheren vanmorgen (zie tip 1!). Maar ik laat het geprik de pret niet drukken. Ik draai me om en laat me voorzichtig op mijn rug het water in zakken.
En JA, ik blijf drijven! Het is een leuke en gekke ervaring om zo relaxed te blijven drijven, zonder dat ik daarvoor allemaal spieren hoef aan te spannen.

Dode Zee

Na een korte fotosessie (met tijdschrift!) besluit ik mij in te laten smeren met het heilzame en mineraalrijke modder uit de Dode Zee. Dit kan je voor 2 Jordaanse Dinar laten doen op het strand. Een paar minuten later ben ik zwart. Pikzwart. De modder moet ik ongeveer een tijdje laten intrekken. Het is de bedoeling dat je je gezicht daarna afspoelt onder de douche en je lichaam in de Dode Zee. Na een kwartier is het tijd om de modder van me af te spoelen en oh my god: wat ben ik zacht! Ik betrap mezelf erop dat ik constant met mijn benen langs elkaar heen wrijf omdat ze zo  ontzettend zacht zijn :-). Ik begin te begrijpen waarom mensen hier heen komen voor spa- en huidbehandelingen.

Nadat ik ook eens wil proberen om op mijn buik te drijven, krijg ik zout water in mijn ogen (zie tip 2!). Het is onmogelijk om op je buik te drijven of om te zwemmen zonder kopje onder te gaan. Ik spoel het water direct uit mijn ogen want dit is geen prettig gevoel. Ik blijf nog even drijven en geniet van het moment. Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat er aan de andere kant van het meer veel ellende is…(Palestina-Israël)
Na afloop neem ik een douche, spring ik nog even in het (koude) zwembad en bekijk ik met een alcoholvrij biertje de ondergaande zon.

Als ik dan toch één klein minpuntje mag noemen: het strand is lelijk en het uitzicht op de hotels en ‘kuststrook’ ook. Het is niet te vergelijken met de charmante stranden en baaitjes van Zuid-Frankrijk. Maar het maakt mij niets uit want daar kom ik hier niet voor. Je komt hier voor de ontspanning en vooral voor de fantastische drijf-ervaring!

Praktische informatie en Tips Dode Zee

⇒ Het is beter je niet dezelfde ochtend nog te scheren! Dit kan – net als open wondjes – goed prikken.
⇒ Probeer niet op je buik te drijven of te zwemmen.
⇒ Laat je mooiste zwemkleding thuis! Het zout en de modderbehandeling tast je kleding aan.
⇒ Smeer je in met het modder van de Dode Zee. Dit is goed voor je huid en heerlijk zacht.
⇒ Voor vrij weinig geld en goede basisfaciliteiten kan je terecht bij het Amman Public Beach (in de zomer dagelijks open van 9:00 – 22:00u)
⇒ Heb je langer dan één dag de tijd, kies dan voor een van de mooie resorts en trakteer jezelf op een aantal heerlijke spa-behandelingen!

Meer reisinspiratie

4 comments

    1. Ja inderdaad leuk op de bucketlist! Ik kan hem nu afvinken 🙂 Het leek me wel zo netjes die tip wat betreft het scheren even te delen haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *