Vind de beste stoelen in het vliegtuig!

Jeeh, de knoop is doorgehakt: er zit weer een vakantie aan te komen! De zoektocht naar het beste en goedkoopste vliegticket is geopend. Na enig speurwerk is er uiteindelijk een geschikte vlucht gevonden en kan er geboekt worden. Tijdens het online boekingsproces wordt er van alles aan je gevraagd. Onder andere of je een stoelreservering wil maken. En zo ja, welke plaatsen je wil vastleggen. Mocht je hier tijdens het boeken van de vlucht niet voor hebben gekozen, dan kom je de vraag nog tegen als je van tevoren online wil inchecken voor je vlucht. Doe je dat niet dan krijg je automatisch een stoel toegewezen. 

Kies de beste stoel

Lang niet iedereen maakt van de mogelijkheid gebruik om een andere stoel uit te kiezen. En echt, het loont de moeite om even goed te onderzoeken waar je zit. Dit is natuurlijk met name interessant voor de langere vluchten en voor nachtvluchten.
Jaren geleden heb ik tijdens een lange nachtvlucht naar de Verenigde Staten ervaren hoe het is om op de achterste rij van het vliegtuig te zitten. In eerste instantie dacht ik nog dat het prettig was, want er zaten immers geen passagiers meer achter mij dus dat moest ongetwijfeld een stuk rustiger zijn! Helaas was dit niet het geval. De hele nacht ben ik opgehouden door het personeel dat het erg gezellig met elkaar had of het eten aan het inladen was op de karren. Daarnaast was het ook de plek voor passagiers om water of een snack te halen. Pff, wat was ik moe toen ik aankwam. Nadat ik tijdens de retourvlucht ook nog op een ‘gangpad-stoel’ direct achter het toilet ben neergezet en ik de hele nacht vele wachtende toiletgangers over mijn stoel had hangen en ik hiervan iedere keer wakker schrok, dacht ik ‘dit nooit meer’.

Direct bij thuiskomst ben ik op internet op zoek gegaan naar plattegronden van de rijen en stoelen van vliegtuigen. Al gauw kwam ik terecht op de website  van SeatGuru. Dit is een geweldige site waarop je van alle typen vliegtuigen per luchtvaartmaatschappij plattegronden vindt van de zitplaatsen (seat maps). Zo kun je bijvoorbeeld precies zien waar de verschillende klassen, de toiletten, de keuken, de stoelen met extra beenruimte en de nooduitgangen zich bevinden. Op deze manier kun je gemakkelijk een geschikte stoel vinden. Er wordt door SeatGuru zelfs aaangegeven wat de ‘goede’ en ‘slechte’ zitplaatsen zijn.
Ook kun je als reiziger comments en foto’s plaatsen over de zitplaatsen van het vliegtuig. Daarnaast vind je er ook informatie over het totale aantal zitplaatsen, over de services die de luchtvaartmaatschappij biedt en wat de kosten zijn van de verschillende stoelen.

KLM_Airbus_A330-200
Hoe werkt het?

Je geeft aan met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt en vult je vluchtnummer in (het is ook mogelijk zonder opgave van je vluchtnummer). Vervolgens verschijnt er een plattegrond van het vliegtuig waar je mee vliegt. Bij iedere zitplaats staat een korte omschrijving. Hier volgt een omschrijving van enkele zitplaatsen van een Boeing 737-800 van Ryanair:
‘Seat 6A is a standard economy class seat. Note that none of the seats on this plane recline’
‘Seat 11A is a standard economy class seat that is missing a window’
(deze zitplaats wordt hierdoor als een slechte plek bestempeld)

Er is ook een app te downloaden voor iOS (iphones) en voor Android die je gratis kan downloaden waarop je al deze informatie ook vindt.

Mocht je weer een vlucht boeken, dan zou ik zeker bij de stoelkeuze even op SeatGuru checken waar je het beste kan zitten! Een fijne vlucht!

Tip: hier vind je tips voor het vliegen met een baby

Ook op zoek naar betaalbare tickets? Yvonne zette een aantal tips voor het vinden van een goedkope vlucht op een rijtje.

Wat is jouw favoriete stoel in het vliegtuig?

Meer artikelen over vliegen? 

→ Vliegen met een baby

Meer reisinspiratie

10 comments

 1. wat een pech heb je gehad met die achterste stoel. Ik had juist een keer heel veel geluk met de achterste stoel, want de twee stoelen naast mij bleven leeg, waardoor ik lekker languit kon! Ik heb 11 van de 12 uur geslapen, hahaha! Iig bedankt voor de tips 🙂

 2. Ik kies altijd voor een stoel aan het gangpad. Dan kan ik lekker m’n beentjes een beetje strekken.

  Ik ben dol op Transavia waar je voor 10 euro een plekje bij de nooduitgang krijgt.

 3. O, ik hou me hier inderdaad altijd wel mee bezig hoor! En dan met name omdat ik altijd zo graag bij het raam wil zitten! Vooral als ik naar een bestemming vlieg waarvan ik denk dat de route of aankomst heel mooi is (of het opstijgen), betaal ik daar graag een beetje extra voor. Vaak bedenk ik uitgebreid of links of rechts dan beter is en probeer ik uiteraard niet boven of pal achter de vleugel te zitten.
  Wel vergat ik laatst op de terugvlucht vanaf Lanzarote dat het al donker was bij het opstijgen. Had ik voor niks een raamplaatsje geboekt. Maar goed, dan nog, ik zit altijd het liefst bij het raam óf het gangpad. In het midden tussen 2 vreemden vind ik echt niet fijn.

 4. Ik vlieg eigenlijk alleen maar met easyjet en daar kon je, tot een tijdje terug, altijd zelf je plaats kiezen ( alsin als je het vliegtuig inliep ) maar sinds dat is veranderd is dit toch wel een erg handig om eens te gaan gebruiken! Bedankt voor de tip!

  X

 5. Daar heb ik nog nooit bij stilgestaan. Fijn dat je het zo mooi uitlegt.
  De laatste keer dat ik vloog konden we van tevoren ook een zitplaats reserveren. Toen wist ik niet dat seatguru informatie geeft waardoor je echt je plaats kunt kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *