De 5 Mooiste Maya tempels van Midden-Amerika

Maya tempel

Alweer jaren geleden maakte ik een rondreis door Mexico, Guatemala en Honduras. Het was een prachtige reis waarin ik ontzettend veel moois heb gezien en gedaan. Eén van de highlights van deze trip waren de Maya tempels die ik onderweg tegenkwam. In alle drie de landen heb ik een aantal Maya ruïnes bezocht en dit vond ik de 5 mooiste Maya tempels!

Geschiedenis
De Mayacultuur was een Meso-Amerikaanse beschaving die o.a. bekend stond om haar bijzondere kunst, architectuur, wiskunde en astronomie. De Mayacultuur ontstond in de pre- klassieke periode (circa 2000 v.Chr. tot 250 n. Chr.), maar veel Mayasteden kenden hun hoogtepunt tijdens de klassieke periode (250 tot 900). De Mayacultuur strekte zich uit tot in de Zuid-Mexicaanse staten, het schiereiland Yucatan en delen van Guatemala en Honduras. De vroegste monumenten bestaan uit eenvoudige, met cement bedekte grafheuvels waarvan er nog een aantal intact zijn. Deze ontwikkelden zich later tot imposante, uit steen opgetrokken piramides, de Maya tempels. (Bron: Wikipedia)

De 5 mooiste Maya tempels

1. Palenque, Mexico

De Maya tempels van Palenque vond ik één van de meest indrukwekkende. En dat komt onder andere door de bijzondere ligging van de ruïnes, midden in de jungle. Ik vond het een mysterieuze plek door de vele bomen en overhangende takken over de tempels. De lichtinval is er ook fantastisch. Als je vroeg op de dag komt dan hangt er een prachtige waas over het hele gebied. Je hoort er de vogels fluiten en soms ook apen brullen. Je kan er met gemak een hele dag doorbrengen, want het is een groot gebied met veel ruïnes. Overigens schat men dat er pas 10% van de totale oppervlakte die Palenque ooit bestreek, is blootgelegd. Er liggen dus nog veel andere gebouwen verborgen in de jungle.

maya tempel

maya tempel

2. Chichén Itza, Mexico

De Maya tempels van Chichén Itzá worden ontzettend veel bezocht. Ze liggen – zoals veel Maya tempels – in het schiereiland Yucatán en zijn goed te bezoeken met een dagexcursie vanaf de kust. Van oorsprong was dit een van de belangrijkste steden van de Maya’s. Pas in 1850 werd deze plek door archeologen ontdekt. In Chichén Itzá vind je onder andere de Piramide van Kukulcán, die is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast zijn er nog talloze kleinere tempels en andere gebouwen te vinden. Helaas mag je hier de tempels niet beklimmen, waardoor je geen bijzonder uitzicht hebt zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij een aantal andere Maya ruïnes. Niettemin toch de moeite waard. Wees je ervan bewust dat het hier erg druk kan worden, dus ga vroeg of later op de dag.

maya tempel

Even genoeg Maya-tempels gezien? Reis dan door naar het paradijselijke Isla Holbox zoals collega-blogger Kirsten deed.

3. Tikal, Guatemala

Niet alleen in Mexico vind je Maya tempels, maar ook in Guatemala. En deze ruïnes behoren ook tot de meest indrukwekkende. Tikal was een van de grootste Mayasteden (rond de 576 km²) en het is prachtig gelegen in de jungle. Net als bij Palenque geldt dat ook hier nog maar een klein deel van de stad is uitgegraven. Een bijzonder idee dat er nog van alles onder de grond verscholen ligt, toch? In 1979 is het Nationaal Park Tikal door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard en ik snap wel waarom. Verspreid over het gebied vind je de prachtigste tempels en ruïnes. Het is bijna niet te bevatten dat men zo lang geleden al zulke mooie en grote kunstwerken kon maken. Hoogtepunten van Tikal zijn de Piramide van de Grote Jaguar en het Paleis van de Edelen. Het is mogelijk om meerdere tempels te beklimmen en vanuit daar heb je echt een weergaloos uitzicht over de jungle. Na een hele steile trap (kijk uit!) zit je boven de bomen en zie je de Maya tempels tussen de bomen uitsteken. Een fantastisch uitzicht!

Tikal

Hier vind je meer tips over Tikal

4. Uxmal, Mexico

Nog een mooie Mayastad in Yucatán is Uxmal. In Uxmal vind je de Piramide van de Tovenaar, die bekend staat om de ovale lagen van de tempel in plaats van de gebruikelijke rechthoekige of vierkante lagen. Naast deze piramide zijn er nog veel meer bijzondere gebouwen te vinden.

uxmal

uxmal
5. Copán, Honduras

Ik bezocht de tempels van Copán als laatste en daardoor was ik een klein beetje tempelmoe. Best zonde, want het is een bijzonder complex. Copán was met zijn 24 km² en ongeveer 20.000 inwoners zeker niet de grootste Mayastad. Wat deze plek speciaal maakt is dat er ontzettend veel bewaard is gebleven en daardoor is het nu een van de belangrijkste archeologische Mayasites is.

copan

Welke Maya tempels heb jij wel eens bezocht?En wat is jouw favoriet?

Meer reisinspiratie

4 comments

    1. Ja, dat is een hele mooie inderdaad! Tulum lijkt me ook prachtig. Daar ben ik helaas nog niet geweest, maar het schijnt erg mooi te zijn.

    1. Ja, het is inderdaad heel bijzonder om Maya tempels te zien. Het is best onwerkelijk dat men deze bouwwerken zo lang geleden al kon maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *