7 hele bijzondere wegen voor je roadtrip!

andalusie weg

Roadtrips behoren tot mijn favoriete reizen. Ik vind het heerlijk om de vrijheid te hebben om zelf te bepalen waar en hoe lang ik onderweg wil stoppen. Ik verken een bestemming graag in mijn eigen tempo en daarbij wil ik niet altijd afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Al is die local experience soms natuurlijk ook fantastisch. Inmiddels hebben mijn man en ik meerdere roadtrips gemaakt en hebben wij op heel wat bijzondere wegen gereden. In deze blog deel ik de meest bijzondere wegen die wij tegenkwamen. Bijzonder vanwege de weg zelf of het uitzicht vanaf de weg.

1. De cipressenlaan in La Foce, Italië

weg toscane

Tijdens onze rondreis door Toscane en Umbrië hebben we door prachtige landschappen gereden. Het was een genot om hier te rijden. Een van de meest bijzondere wegen die we tegenkwamen, was deze weg in La Foce. Langs de weg vind je tientallen cipressen en via een kronkelige weg kom je uiteindelijk boven. Echt een schilderachtige weg en een van de meest fotogenieke plekjes van de omgeving. Je vindt de weg in La Foce, een dorpje tussen Pienza en Chianciano. 

2. Ringweg 1, IJsland

ringweg ijsland

Op IJsland ontkom je er niet aan: rijden over ringweg 1, de rondweg over het eiland. De ringweg is iets meer dan 1300 kilometer lang en brengt je langs veel bezienswaardigheden. Het is een fantastische weg om te berijden, aangezien je binnen korte tijd veel verschillende landschappen doorkruist en prachtige vergezichten hebt. Benieuwd wat je er onderweg aan moois ziet? Dat lees je hier

3. Lombard Street in San Francisco, Verenigde Staten

lombard street

Deze weg heb je misschien wel eens gezien op foto’s. De Lombard Street in San Francisco staat namelijk bekend als een van de meest kronkelige straten ter wereld. De Lombard Street ligt op de top van de Russian Hill en is en eenrichtingstraat. De acht haarspeldbochten zijn aangelegd omdat de heuvel zo steil is, dat het te gevaarlijk voor auto’s zou zijn om er te rijden.  
Het is zeker en uitdaging om met je huurauto naar beneden te slingeren. Ik vond dit een bijzondere weg om te rijden. Oh, en het is minstens zo leuk om vanaf beneden te kijken hoe alle toeristen de scherpe bochten trotseren en hierbij ook af en toe een stukje muur meenemen 🙂 

4. Zahara de la Sierra (Andalusië), Spanje

andalusie wegEén van de mooiste wegen die ik ooit heb gereden – en dat zal ongetwijfeld te maken hebben met mijn liefde voor Andalusië – is de weg van Grazalema naar Zahara de la Sierra (CA-9104 ). Deze weg kronkelt zich een weg door het bergachtige gebied van de Sierra de la Grazalema. Onderweg kom je verschillende Pueblos Blancos (‘witte dorpen’) tegen. Vanaf Puerto de las Palomas heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving met de kronkelige weg en het stuwmeer Embalse de Zahara. Adembenemend toch?

5. Brda, Slovenië 

weg slovenie

Een prachtige weg is die door de wijnstreek Goriska Brda in het westen van Slovenië. Deze streek wordt wel eens vergeleken met Toscane, alleen dan een stuk rustiger. De wegen 612 en 402 doorkruisen deze regio en slingeren door de heuvels langs wijngaarden en authentieke dorpjes, zoals Smartno.

6. Chapman’s Peak Drive, Zuid-Afrika

Chapman's peak drive

Deze prachtige kustweg – de Chapman’s Peak Drive – vind je in Zuid-Afrika tussen Houtbaai en Noordhoek. Deze 11 kilometer lange bergweg wordt gezien als één van de mooiste kustroutes ter wereld. De weg slingert door de heuvels en langs de kust en na iedere bocht heb je een fantastisch uitzicht op de grillige rotsen, stranden en kustplaatsjes. Je kunt je voorstellen dat een autorit over de Chapman’s Peak Drive wel even duurt met al die uitzichtpunten. 

7. Valley Drive in Monument Valley, Verenigde Staten

weg Monument Valley

Monument Valley is een indrukwekkend nationaal park in de Verenigde Staten en staat bekend om de unieke roodkleurige rotsformaties. Door het park loopt de 17 mile Valley Drive, een onverharde en stoffige eenrichtingsweg, die nauwelijks wordt onderhouden. Een auto met vierwielaandrijving is dan ook aan te bevelen. Vanaf de weg – die bij de parkeerplaats van het Visitor Center start – heb je een fantastisch mooi uitzicht op de rotsformaties en het rode zand. Wat mij betreft echt een must als je dit park bezoekt, want alleen zo krijg je een goede impressie van de schoonheid van dit bijzondere landschap. Er is een klein nadeel: vrijwel alle autoverhuurmaatschappijen staan het niet toe dat je met je huurauto op een onverharde weg rijdt. De meeste toeristen weerhoudt dit echter niet om Monument Valley vanaf deze hobbelige weg te bekijken. Durf je het toch niet aan met je huurauto, dan kan je een rondrit boeken bij een van de oorspronkelijke bewoners van Monument Valley: de Navajo Indianen.

 

Heb je een van deze wegen wel eens gereden? Welke weg spreekt jou het meeste aan?

Meer reisinspiratie

17 comments

 1. Jaaaa, dat stuwmeer in Andalusië! Ik was er bijna naartoe gegaan, voor een opdracht, maar uiteindelijk kreeg ik het niet rond. Het lijkt me schitterend!

  1. Oh, dat klinkt als een gave opdracht. Jammer dat hij niet is doorgegaan. Ik vind het zo’n prachtige omgeving! Echt de moeite waard om eens heen te gaan.

  1. Nou was de ringweg 1 wel direct een van de gaafste wegen qua uitzichten. De Lombard street is echt apart om te rijden. Je moet wel over goede stuurmanskunsten beschikken en niet een te grote auto hebben 😉

 2. Helaas heb ik geen van alle al gereden. Vind het ook moeilijk kiezen. Heb ik altijd wel moeite mee. Zou dan als eerste Brda pakken omdat ik zelf in Breda woon en Slovenië is gewoon prachtig! Voor de rest zou ik ze allemaal gewoon nog willen rijden.

 3. Wat een leuk onderwerp zeg! Ik heb nog niet op deze wegen gereden, maar een weg die ik nooit zal vergeten is de Trans Sumatra Highway….in 1995 een weggetje waar net 1,5 auto op past. We zaten 42 uur in een minibusje om van het uiterste zuiden naar Padang te komen….de naam van de weg deed een hoop goeds vermoeden…de praktijk was net iets anders….

  1. Wow, dat klinkt als een hele bijzondere weg om te rijden Martin. En 42 uur onderweg in een minibusje? Dat lijkt me best pittig.

 4. Wat een prachtige wegen heb jij al bezocht, beetje jaloers ben ik wel. Ik kende er wel een aantal van. Heel gaaf. Vooral die foto met die cipressen langs de laan in La Foce in Italië. Wat een heerlijk plaatje!!

  1. Ja, die weg in Italië is echt zo prachtig. Hij staat ook vaak in reisgidsen van Toscane en ik snap ook wel waarom.

 5. Wat een prachtige wegen! Ik heb eerlijk gezegd alleen nog maar die in San Francisco gezien. Laatst kwam ik er ook eentje in Noorwegen tegen die erg gaaf is, staat ook op de bucket list!

  1. Oh, ik zou ook heel graag eens naar Noorwegen gaan. De uitzichten die je daar moet hebben vanaf de wegen lijkt me fantastisch.

  1. Dank Narelle! Wat jammer dat de Chapmans Peak Drive was gesloten toen jullie er waren. Misschien een volgende keer beter? IJsland is inderdaad fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *