De 10 hoogtepunten van Andalusië

Frigiliana

Eén van de mooiste bestemmingen van Europa is Andalusië, de meest zuidelijke regio in Spanje. Het kenmerkt zich door prachtige landschappen, een boeiende historie, charmante dorpjes, cultuurrijke steden, de flamenco, mooie stranden, een warm klimaat en een heerlijke gastronomie. Er is zoveel te zien en doen dat Andalusië als vakantiebestemming nooit zal vervelen.

Op mijn 17e reisde ik voor het eerst door Andalusië en in alle opzichten stal het mijn hart. Sindsdien kom ik regelmatig terug en ontdek ik elke keer weer nieuwe mooie plekken. Op een prachtige plek in het binnenland van Andalusië zijn mijn man en ik zelfs getrouwd. De huwelijksreis die daarop volgde vond uiteraard ook plaats in deze zuidelijke Spaanse regio. Eigenlijk maakt het niet uit waar je heen gaat in Andalusië, want elke plek heeft iets bijzonders. Maar als ik dan toch een aantal hoogtepunten zou moeten noemen, dan zijn het de volgende tien. 

1. Alhambra, Granada

Je kan er gewoon niet omheen als je naar Andalusië gaat of als je een lijstje maakt met de hoogtepunten van deze streek, het Alhambra. Het Alhambra is een groot complex bestaande uit paleizen en forten uit de tijd van de Moren, een Arabisch volk. Het complex werd gebouwd tussen de achtste en de veertiende eeuw en diende tussen 1238 en 1492 als residentie voor de Nasrid Sultans, de laatste moslimdynastie die over het rijk Granada heerste. Het Alhambra bevindt zich op de heuvel La Sabica aan de rand van de stad Granada. 

Een wandeling door het Alhambra brengt je langs schitterende paleizen, forten, patio’s, uitkijkpunten en prachtige tuinen. Niet te missen plekken in het Alhambra zijn de Generalife (prachtige tuinen), de Nazrides paleizen, het Alcazaba fort en paleis Karel V. Het complex is wonderschoon en je zult merken dat je zelfs in een dag bijna tijd tekort komt om alles wat je hier ziet echt in je op te kunnen nemen. De schoonheid, de ligging en de geschiedenis van het Alhambra maken dit absoluut een van de hoogtepunten van Andalusië. 

TIP! Wees er op tijd bij met het kopen van een ticket voor het Alhambra. Anders loop je het risico dat je niet naar binnen kan. Dit geldt zeker voor het Nazrides paleis.

2. Ronda

Een bezoek aan Ronda, ook wel de witte parel van de witte dorpen genoemd, mag ook niet ontbreken tijdens een reis door Andalusië. Het is een schilderachtig stadje met een spectaculaire ligging: op een berg en aan een diepe kloof, de Tajo de Ronda. 

Ronda ligt aan de noordwestelijke kant van de provincie Malaga in het zuiden van Andalusië, op ongeveer 100 kilometer ten westen van de stad Malaga. De stad ligt hoog boven de rivier de Guadelevín Gorge en vanuit Ronda heb je dan ook een prachtig uitzicht op de omringende valleien en hoge bergen. De stad wordt in tweeën gesplitst door een enorme kloof, de Tajo. Ten zuiden van de kloof ligt het oude gedeelte van de stad (La Ciudad) en ten noorden van de kloof het modernere deel (El Mercadillo). Ronda dankt zijn bekendheid aan deze bijzondere kloof en aan de brug die beide stadsdelen verbindt. De Andalusische stad kent een enorme historie. Tijdens de Moorse overheersing was Ronda de hoofdstad van Andalusië. Dat verklaart de vele Moorse invloeden in de architectuur. 

De ligging, het fijne klimaat, de prachtige omgeving, de culturele overblijfselen uit de Moorse en Romeinse tijd en de vele gezellige tapasbarretjes, maken Ronda een hele mooie plek.

→ Ronda | een schilderachtig stadje in het zuiden van Spanje

Ronda, spanje

3. Frigiliana

Frigiliana is een prachtig wit bergdorpje in Andalusië. Het is zelfs zo mooi dat het al meerdere keren is uitgeroepen tot mooiste dorpje van Zuid-Spanje! En ik begrijp heel goed waarom. Het is een van de best bewaard gebleven Moorse plaatsjes van Andalusië. Frigiliana heeft een klein, oud centrum met smalle, steile, geplaveide straatjes. De keien zijn in allemaal verschillende patronen gelegd en dat geeft een prachtig effect. De huizen in het dorp zijn wit gekalkt en ieder jaar laten de circa 2200 bewoners van Frigiliana hun huis opnieuw wit verven. De witte huizen met hun rode, leien daken en de mooie kleuren waarin de deuren zijn geschilderd, leveren prachtige plaatjes op. Op de grond en aan de gevels van de huizen vind je bloempotten met geurende lavendel en jasmijn. 

Frigiliana ligt vlakbij de kustplaats Nerja. Het dorp is op een heuvel gebouwd en vanaf het hoogste punt heb je dan ook een fantastisch uitzicht op de witte huisjes, op de bergen van Almijara en in de verte op de Middellandse zee. 

→ Frigiliana: het mooiste dorpje van Zuid-Spanje!

Frigiliana

4. Sevilla

Sevilla vind ik persoonlijk één van de mooiste steden van Spanje en misschien ook wel van Europa. Het is de hoofdstad van Andalusië en de ideale bestemming voor een zonnige stedentrip of als onderdeel van je reis door het zuiden van Spanje. Je vindt er veel bezienswaardigheden, mooie architectuur, sfeervolle wijken en een prachtig historisch centrum met smalle steegjes. Plekken die je in Sevilla niet mag missen zijn het Real Alcazar (koninklijk paleis), het levendige plein Plaza de España en de wijk Santa Cruz, een voormalige Joodse wijk waar het barst van de tapasbarretjes, flamencoshows en leuke winkeltjes. In deze wijk vind je ook de kathedraal en la Giralda, absoluut de moeite waard om te bezoeken en te beklimmen. De sfeer is er fantastisch en ik kan dagenlang slenteren door de straten van deze Andalusische stad.

Sevilla, Spanje

5. Antequera + El Torcal

Antequera is een van die plaatsen die mijn hart heeft gestolen. En niet alleen omdat we vlakbij deze plaats zijn getrouwd. Het is een nog vrij onontdekte parel in Andalusië, maar is minstens zo mooi als veel van de andere bekende steden. Antequera ligt op een hoogvlakte in de provincie Malaga, in het hart van de regio Andalusië. Een groot deel van de stad staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Je vindt er mooie pleinen, witte huizen met rode daken, een mooi historisch centrum met smalle steegjes en het Alcazaba, een Moors kasteel hogerop een heuvel. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de stad. Omdat Antequera op een heuvel is gebouwd, vind je er in het historisch centrum veel steile straatjes en klim en daal je dus veel om een goed beeld te krijgen van deze stad. Alles in deze stad ademt nog het echte Spanje, zonder dat het helemaal is ingericht op toeristen. Zeker buiten het hoogseizoen, is het een hele fijne Spaanse stad om eens te ontdekken.

Antequera is geen grote stad. In een paar dagen heb je het meeste wel kunnen ontdekken. Maar het is zeker geen straf om hier langer te verblijven. De omgeving van Antequera is namelijk prachtig. Zo ligt er het spectaculaire natuurgebied El Torcal vlakbij. Dit park is beked om zijn bijzondere rotspieken en karstformaties. Je kunt er uren wandelen tussen de rotsen die als pannekoeken op elkaar zijn gestapeld. Er zijn hier resten van grotten gevonden die bewoond zijn geweest door de Moren en Romeinen. In het bijbehorende bezoekerscentrum kun je veel informatie krijgen over het park, de flora en fauna, het ontstaan en mooie hikes. 

El Torcal, Spanje

6. ‘Pueblos Blancos’ (de Witte dorpen)

Eén van de hoogtepunten van Andalusië is absoluut een roadtrip langs de witte dorpjes, ook wel Pueblos Blancos genoemd. Naast de mooie steden Sevilla, Granada en Cordoba staat Andalusië bekend om haar prachtige natuur en de typische witte dorpjes. Wit, omdat de huizen in deze dorpen allemaal wit gekalkt zijn. Het felle wit kaatst het zonlicht terug en op deze manier blijft de warmte buiten. De bewoners schilderen hun huizen ieder voorjaar opnieuw en hiermee wordt traditioneel het nieuwe voorjaar ingeluid. De witte dorpjes dienden tijdens de Reconquista als fort. Ze liggen vaak hoog op een berg en vanuit daar hadden ze een goed zicht op de omgeving en eventuele vijanden. Vrijwel alle dorpjes beschikken over dikke stadsmuren en een burcht. Nadat de Moren uit Andalusië verdreven waren, bleven de witte dorpjes onbewoond. Pas veel later namen de Spaanse boeren hun intrek in de dorpen.

Je vindt de witte dorpen voornamelijk in de provincie Cádiz en Malaga in Andalusië. De dorpjes zijn zó bijzonder dat er een speciale Ruta de los Pueblos Blancos bestaat. Deze route van ongeveer 250 kilometer leidt je langs imposante berglandschappen, heuvels vol met olijf-en pijnbomen en talloze witte dorpjes. In de hele regio vind je 25 witte dorpjes en allemaal hebben ze iets unieks. De mooiste dorpjes zijn: Sierra de Grazalema, Benamahoma, Zahara de la Sierra en El Bosque (en uiteraard Ronda). 

→ Spanje | Prachtige route langs de Witte Dorpen

Witte dorpen

7. Jerez de la Frontera

Als je van flamenco, paarden en sherry houdt, dan is Jerez de la Frontera jouw plaats. In deze streek wordt de meest bekende sherry ter wereld geproduceerd. Dit heeft te maken met de bijzondere geografische ligging vlakbij de Atlantische Oceaan, de Palomino druif en de kalkhoudende bodem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad barst van de gezellige bodega’s. Maar ook als je niet van deze drank houdt, is het een prachtige plek om te bezoeken tijdens je Andalusische roadtrip. De stad zelf bestaat uit een aantal mooie, historische wijken waar je onder andere flamenco-dansers in actie kunt zien, de stallen van een aantal paardrijscholen kunt bezoeken en uiteraard kunt genieten van de schoonheid van de stad en huizen zelf.  

8. Albaicín in Granada

De meeste mensen zullen bij een bezoek aan Granada direct denken aan het Alhambra, een prachtig Moors paleis dat deze lijst aanvoert. Maar Granada heeft meer te bieden dan het Alhambra. Er is één wijk die er voor mij uitspringt en dat is Albaicín. De wijk bevindt zich net als het Alhambra op een heuvel aan de rand van Granada. Albaicín is de oudste Moorse wijk van Granada en het kenmerkt zich door de vele smalle en steile straatjes, tapasbarretjes, oude kerken, witgekalkte huizen en levendige pleintjes. Vanaf het centrum loop je via Calle Calderia omhoog de wijk in en passeer je verschillende Arabische eethuisjes, falafeltenten en leuke winkeltjes. Je komt vanzelf uit bij Plaza de San Nicolas, het centrale pleintje van de wijk. Het uitzicht op het tegenover liggende Moorse paleizencomplex Alhambra en de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada is fantastisch. Ook vind je hier straatmuzikanten die flamenco spelen. Het is de ontmoetingsplek voor zowel de lokale bevolking als toeristen.

→ Albaicín, de mooiste wijk van Granada

9. Córdoba

Een stad die zeker niet mag ontbreken in dit rijtje is Córdoba. De stad ligt aan de rivier de Guadalquivir en is vooral bekend om het beroemde Mezquita, een indrukwekkende moskee gebouwd in het jaar 784. Het is de op twee na grootste moskee ter wereld. De muren en deuren van de Mezquita zijn flink versierd en de vele zuilen en bogen zorgen voor een prachtig lichtspel. In de 16e eeuw hebben de katholieken een kathedraal in de mezquita gebouwd. Het bouwwerk vertoont inmiddels sporen van Moorse, Romeinse, Byzantijnse en Gotische sporen. Je kunt hier uren rond wandelen en genieten van de doorkijkjes en de stilte. Niet alleen de Mezquita maakt Córdoba een bezoek waard. Ook de Joodse wijk Juderia, het Alcazar de los Reyes Catolicos en de vele straatjes en pleintjes maken Córdoba een bijzondere stad. Nog interessanter is het wetende dat Córdoba duizend jaar geleden een van de machtigste steden ter wereld was. Genoeg reden dus om tijdens je Andalusië trip naar Córdoba af te reizen. 

10. Cabo de Gata Nationaal Park

Het Cabo de Gata Nationaal Park bevindt zich bij de kust in het zuidoosten van Andalusië. Het landschap kenmerkt zich door de vele verschillende type landschappen: kale heuvels, vulkanische rotsformaties, ravijnen, kliffen en zoutvlaktes. Hiermee is het geologisch gezien een van de meest bijzondere landschappen in Europa. Er komen hier talloze vogels voor, waaronder flamingo’s, reigers en kraanvogels. Wat je hier allemaal kunt doen? Prachtige wandelingen maken, een van de mooiste stranden van Andalusië bezoeken en duiken. 

cabo de gata

Dit waren 10 hoogtepunten van Andalusië, maar het zouden er met gemak 100 kunnen zijn. Wat is volgens jou het hoogtepunt van Andalusië? 

Meer reisinspiratie

11 comments

 1. Ik wil al jaren roadtrippen door Andalusië, maar ik ga in mijn uppie geen auto huren. De trein is ook nog een optie 🙂 Sevilla lijkt me echt prachtig.

  1. Het is echt prachtig voor een roadtrip. Je kunt er ook makkelijk in je eentje met een huurauto rondrijden. Wel iets minder gezellig misschien.

 2. Andalusië lijkt me zo mooi voor een roadtrip! Wij gaan deze zomer naar Spanje, maar ik denk dat we ons deze keer tot het noorden beperken. Hoewel ik nu stiekem begin te twijfelen, haha!

 3. Wij gaan hierheen over een paar dagen, ik heb er echt zin in! Ben heel benieuwd. Op nummer 10 na staat alles op onze route, dus ik ga nog even kijken of ik hoogtepunt nummer tien ook kan toevoegen.

 4. Ja, mooi allemaal! Ik ben 3x in Andalusië geweest en heb bijna alles wat je noemt gezien. Daarnaast vind ik ook Malaga echt een verrassend leuke stad, en Juzcar is erg leuk om even te zien! Maar ook de woestijn van Tabernas vond ik erg bijzonder!

  1. Malaga ben ik ook een paar keer geweest maar die stad heeft geen enorme indruk op me gemaakt gek genoeg. Ik vond het soms vies (industrie), minder mooi centrum dan andere steden. Het raakte me echt minder dan andere steden in Andalusië. De ligging aan het strand is dan wel weer heel fijn.

 5. Hoi Esther,

  De Alpujarras is een prachtige streek ten zuiden van de Sierra Nevada in de provincie Granada die zeker ook een plaatsje verdient in je lijstje.
  Zie ook mijn blog: http://visitalpujarras.blogspot.com/
  We hebben twee vakantiehuizen die we in deze streek verhuren: Casa de la Luz in Bubión en Casa Launa in Pitres. Graag ontmoeten we je een keer. Groetjes Janny & Manuel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *