Ontdek cultureel Amersfoort in 1 dag

De Utrechtse stad Amersfoort ligt precies in het midden van het land en is een veelzijdige stad. Het heeft een prachtig historisch centrum met grachten, oude stadsmuren, poorten en bijzondere gebouwen. Je kan er ook uitstekend winkelen en heerlijk eten & drinken in één van de vele cafés en restaurantjes. Op cultureel gebied is er heel veel te zien en doen. Op uitnodiging van Citymarketing Amersfoort en Stoer & Smaak ontdekte ik cultureel Amersfoort. Ondanks de regen werd het een hele mooie dag. In deze blog laat ik je zien wat een dagje Amersfoort te bieden heeft!

Mondriaan to Dutch Design

Voordat ik je laat zien hoe je een culturele dag in Amersfoort kunt vullen, is het interessant om te weten dat 2017 is uitgeroepen tot het themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’. Dit jaar bestaat de kunststroming De Stijl – waar Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld onder andere deel van uitmaakten – precies 100 jaar! En nog steeds heeft De Stijl een grote invloed op onze hedendaagse kunst, architectuur en design.
Aangezien Mondriaan in Amersfoort is geboren, brengt Amersfoort het erfgoed van deze kunstenaar dit jaar extra goed in beeld. In 2017 vinden er veel evenementen, tentoonstellingen en andere activiteiten plaats rondom het thema Mondriaan en Dutch Design. Dus nog een reden om een bezoekje te brengen aan deze prachtige stad!

Cultureel Amersfoort in 1 dag

1. Maak een stadswandeling

Begin je dagje Amersfoort met een wandeling door de stad. Er is ontzettend veel te zien, aangezien de stad historisch van grote waarde is geweest. En heel fijn: de afstanden zijn allemaal goed te belopen.

Wandel langs de Koppelpoort, het meest karakteristieke gebouw van Amersfoort. Deze poort werd tussen 1380 en 1425 gebouwd en maakte deel uit van de tweede stadsmuur.

Bekijk en beklim de vele treden van de Sint Joriskerk voor een prachtig panorama-uitzicht op de stad en de omgeving. Vanaf het Lieve Vrouwekerkhof heb je uitzicht op de Onze Lieve Vrouwetoren. Wandel ook langs de unieke muurhuizen, de Mannenzaal en Hofje de Armen de Poth. 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een stadswandeling te maken met een gids van Amersfoortse Gidsen. Zo kom je precies langs de mooiste plekjes en leer je ook nog wat!

2. Ga lunchen in het KAdECafé

Na een wandeling door het historische hart van Amersfoort is het tijd om te lunchen. Dit kan uitstekend bij het KAdECafé aan het Eemplein in Amersfoort. Dit kleurrijke café zit naast de ingang van Kunsthal KAdE, waar veel tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse en moderne kunst plaatsvinden.
Bij het KAdECafé kan je terecht voor een kop koffie of thee, een heerlijke lunch of gezellige borrel. Hoe gaaf is alle kunst aan de muren en het plafond?!

KAdECafé | Eemplein 77, Amersfoort
Open: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

3. Bezoek het Mondriaanhuis

Breng een bezoek aan het vernieuwde Mondriaanhuis, het oorspronkelijke geboortehuis van Piet Mondriaan. Mondriaan staat bij de meeste mensen bekend om zijn kunstwerken met rechte lijnen in de kleuren blauw, rood en geel. Dat Mondriaan in zijn eerste jaren als kunstenaar hele andere soorten werken maakte, weet vrijwel niemand. In deze tijd schildert hij veel landschappen met koeien en boerderijen. Geleidelijk aan schildert hij steeds abstracter. Na zijn verblijf in Parijs waar hij kennismaakt met de avant-garde schildert hij kubistisch.

In het Mondriaanhuis worden de vele kanten van deze wereldberoemde kunstenaar belicht. Wat was Piet Mondriaan voor een mens? En wat voor een leven leidde hij? Hoe zag zijn werk eruit en waarom veranderde dat zo gedurende zijn leven? Op al deze vragen krijg je antwoord in het Mondriaanhuis. Op een hele laagdrempelige, visuele en bijzondere manier. Je maakt als bezoeker als het ware een reis door het leven van Mondriaan.

In een van de ruimtes wordt een film over zijn leven afgespeeld. Samen met de prachtige visuele effecten en mooie ondersteunende muziek, lijkt het even of ik onderdeel uitmaak van zijn leven. Een hele intrigerende ervaring. 

De andere ruimtes zijn ingedeeld in verschillende fases van Mondriaan zijn leven. Het is bijzonder om te zien dat hij in de beginjaren van zijn carrière een hele andere schilderstijl had dan in zijn latere jaren. In de kamers – ik noem het maar zo, want de term ‘zalen’ doet geen recht aan de persoonlijke en huiselijke sfeer in het museum – vind je naast zijn schilderijen enkele van zijn persoonlijke spullen en schetsen. Voorzien van makkelijk leesbare teksten en dit maakt het erg aansprekend. 

Mondriaanhuis | Kortegracht 11, Amersfoort
Open: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

4. Maak een culturele vaartocht over de grachten

Na het vele wandelen door de stad en in het Mondriaanhuis, is het tijd om de benen wat rust te geven. Een mooie gelegenheid om Amersfoort op een andere manier te ontdekken. Vanaf het water! Amersfoort heeft prachtige historische grachten en een rondvaart mag dan ook niet ontbreken. 

Bijzonder is de kunstroute Kunst & Varen die je van 29 april tot 29 oktober kan afleggen. In een boot vaar je langs de kunst in de stad en krijg je uitleg van een verteller. In 2017 is het thema ‘heilige huisjes’. Langs de route vind je kunstwerken van hedendaagse kunstenaars rondom dit thema. 

5. Drink een wijntje in het voormalige weeshuis

Eindig deze enerverende dag in één van de mooiste gebouwen van Amersfoort: de Marienhof. De Mariënhof kent een rijke historie en heeft verschillende bestemmingen gehad. Lange tijd deed het dienst als weeshuis voor Amersfoortse burgers en als nonnenklooster.


Tegenwoordig is er in de Marienhof onder andere een wijnbar gevestigd, Zuster Margaux. Het is een prachtige plek om enerzijds cultuur te snuiven in het historische pand en anderzijds te genieten van een van de vele heerlijke wijnen. Je kan er ook terecht voor lekkere hapjes, arrangementen en een high wine. De wijnbar is heel gaaf ingericht en mixt het moderne met het historische op een prachtige manier. Bij mooi weer kan je in de tuin loungen!

Zuster Margaux | Kleine Haag 2 Amersfoort
Open: donderdag en vrijdag vanaf 17.00 uur, zaterdag en zondag vanaf 15.00 uur


Ben jij wel eens in Amersfoort geweest of lijkt het je leuk om eens te bezoeken?

Meer reisinspiratie

20 comments

  1. Dat kan ik me wel voorstellen dat het niet de eerste plek is waar je aan denkt. Toch verraste het mij enorm en ga ik er zeker vaker heen!

 1. Amersfoort is leuk! Dat vond ik al toen we alleen door het centrum liepen, jij hebt nog zoveel meer gaafs gedaan. Ik moet zeker eens terug

 2. Alweer veel te lang geleden ging ik met mijn moeder winkelen in Amersfoort. Toen al nam ik me voor eens terug te gaan om de stad goed te bekijken, want ik zag al heel wat mooie plekjes tijdens het shoppen. Helaas is het er nog steeds niet van gekomen. Ziet eruit alsof je een erg fijne dag gehad hebt!

 3. Ik ben er nog nooit geweest maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt, ook vanwege het Mondriaan to Dutch Design gedeelte! En het KAdECafé ziet er echt ontzettend leuk uit!

 4. Fijne tips! Ik was in Amersfoort, we besloten een uitstapje te maken naar Kamp Amersfoort en zijn de hele dag daar geweest. Het was zo indrukwekkend. De volgende keer de binnenstad maar eens verkennen 😉

 5. Ik werk in Amersfoort, ik kom er dus vaak. Eigenlijk ken ik de stad nauwelijks, alleen het stukje tussen het station en school.

  Amersfoort ziet er echter prachtig uit. Ik zou best eens een keer een rondvaart willen maken in Amersfoort.

 6. Een leuke stad om doorheen te slenteren. Er is zeker veel te zien en te doen. Ook staan er een paar hele mooie gebouwen. Misschien dat we binnenkort maar weer eens terug moeten en de tips die je gegeven hebt eens uitproberen. Vooral je lunchtip dan, dat ziet er leuk uit.

  1. Ja, het is inderdaad echt een leuke stad en je zou zeker eens terug moeten gaan! Zo’n grachtentour is altijd een aanrader!

  1. Ja het is een prachtige stad vond ik. Het historische centrum is heel bijzonder, maar er zijn ook leuke winkels en horeca!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *