Albaicín, de mooiste wijk van Granada

albaicin

“No one visits Granada only one time in his or her life. Once you have been in Granada you will always come back.”

Dit is wat de flamenco-gitarist op mijn bruiloft in Andalusië tegen mij zegt, als ik vertel dat ik op huwelijksreis onder andere naar Granada ga. Gelijk had hij, want inmiddels ben ik al meerdere keren in deze prachtige Spaanse stad geweest. En de laatste keer zal het ook niet zijn geweest, want Granada blijft mij zo ontzettend intrigeren. Als ik in Granada ben, keer ik altijd terug naar één speciale plek: de wijk Albaicín. Deze op een heuvel gelegen wijk is van oudsher de Moorse wijk van Granada.

Het oude Albaicín

De meeste mensen zullen bij een bezoek aan Granada direct denken aan het Alhambra, een prachtig Moors paleis dat wat mij betreft thuishoort op de lijst met mooiste bezienswaardigheden op aarde. Ik bezocht dit bijzondere paleis al drie keer en ook deze plek blijft boeien. Maar Granada heeft meer te bieden dan het Alhambra. Het heeft een gezellig historisch centrum met veel tapasbarretjes, kleine straatjes, mooie pleinen en kathedralen en hele vriendelijke inwoners. Er is één wijk die er voor mij uitspringt en dat is Albaicín.

albaicin

Albaicín is gelegen op een heuvel en vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op het tegenover liggende Alhambra. Albaicín is de oudste Moorse wijk in Granada en het kenmerkt zich door  smalle, steile straatjes, mooie pleintjes, oude kerken en witgekalkte huisjes.

Terug in de tijd
De geschiedenis van Albaicín gaat terug naar de 10e eeuw toen de Ziridische Koning Zawi op de heuvel van het Albaicín verdedigingsmuren bouwde. Vanaf deze plek had hij een goed uitzicht op eventuele indringers en dat maakte het een veilige plek om te wonen. Er werden tal van moskeeën, huizen en paleizen gebouwd. Toen de Nasriden aan de macht kwamen werd het Albaicín een wijk van de islamistische aristocratie en werd het een welvarend deel van Granada.
Na de verovering van Granada door het katholieke koningspaar Isabella en Ferdinand maakten de moskeeën plaats voor kerken. Het volk werd gedwongen zich te bekeren tot het Christendom, maar behield hun tradities. Dit tot grote onvrede van de katholieke leiders die een politieke oorlog voerden tegen de moriscos. Albaicín veranderde zo van een bloeiende, welvarende wijk in een vervallen wijk met veel armoede. In de 17e eeuw knapten de Christenen een deel van de wijk op door nieuwe huizen te bouwen met tuinen. Helaas verloederde de wijk in de 20e eeuw opnieuw door de secularisatie. De rijke burgers trokken weg uit dit deel van de stad. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog heeft de wijk ook flink te lijden gehad. Veel van de mooie kerken en kloosters werden wederom vernietigd. 

Wat te zien en doen?

Slenter door de smalle straatjes

De bijzondere wijk Albaicín is het beste te voet te verkennen. De wijk is niet goed te bereiken met de auto, aangezien de straatjes steeds smaller worden en je op een gegeven moment vast komt te zitten in dit doolhof (ik spreek helaas uit eigen ervaring…). Het is een hele klim naar boven, maar zo krijg je wel verreweg de beste indruk van deze bijzondere plek. Onderweg passeer je Arabische eettentjes, winkeltjes, oude huisjes waar de was buiten hangt, enkele zwerfhonden en mooie kerkjes.

albaicin-12

albaicin-10

albaicin-11

albaicin-14

Struin over Plaza de San Nicolas

Vrijwel iedereen die door deze wijk slentert komt vroeg of laat uit bij het Plaza de San Nicolas, het mooiste plein van Granada in mijn ogen.

albaicin-2

Vanaf hier heb je namelijk een geweldig uitzicht op het Alhambra en op de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Hier maak je de foto die op vrijwel alle ansichtkaarten van Granada staat. Misschien niet erg origineel, maar zeg nou zelf: het is toch een plaatje?

albaicin-19

Plaza de San Nicolas is een levendige plek waar zowel de inwoners van de wijk als toeristen elkaar ontmoeten. Je vindt er straatmuzikanten die prachtige flamenco spelen, inwoners die onder het genot van een fles alcohol de dag met elkaar doornemen en toeristen die de geheugenkaart van hun camera vol schieten.

Op het plein vind je ook de Iglesia de San Nicolas, de oudste kerk uit de wijk.

albaicin-9

Ga lunchen met een view

Wanneer je de trap vanaf Plaza de San Nicolas naar beneden neemt loop je ongeveer tegen restaurant El Huerto el Juan Ranas aan. Je hebt hier hetzelfde mooie uitzicht als vanaf het mooie plein dat net boven je ligt. Je kunt je voorstellen dat deze plek vrijwel altijd vol zit, dus een beetje geluk moet je soms hebben. En dat hadden wij toen we naar binnen liepen. We hebben hier heerlijk gelunched, wijn gedronken en intens genoten van dit bijzondere uitzicht!

albaicin-7

albaicin-6

Drink thee rondom de Calle Calderia

In de smalle straatjes rondom de Calle Calderia vind je ontzettend veel Arabische theehuisjes, falafeltenten en mooie winkeltjes. Je waant je hier echt even in Marokko. Een wandeling door deze straatjes is echt de moeite waard. En drink een lekkere thee in een van de vele theehuisjes.

albaicin-15

Ben jij wel eens in Albaicín geweest?

Meer reisinspiratie

2 comments

  1. Oh… ik hou echt van dit soort wijken, heerlijk! Uuuren kan je er rondslenteren, zonder je te vervelen. Ik ben in Granada geweest en vond deze wijk ook geweldig. Kan me dat plein nog goed herinneren… een stel zigeuners gaf er een voorstelling, onwijs van genoten.

    1. Ja dit soort wijken zijn echt fantastisch om doorheen te struinen! Leuk om te horen dat je deze wijk ook zo geweldig vond. Het plein zit inderdaad vol met zigeuners die de mooiste muziek spelen op hun gitaar. Echt een bijzonder sfeertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *