8 bijzondere plekken om Oud & Nieuw te vieren volgens reisbloggers

Nog een paar dagen en dan vieren we de jaarwisseling! Geen zin in de oudejaarsconference met oliebollen dit jaar? Kies dan eens voor een bijzondere bestemming in het buitenland. Hier vind je 8 door reisbloggers getipte plekken om Oud en Nieuw te vieren. 

New York – Lifelicious 

New York is een bijzondere plek om Oud en Nieuw te vieren. Jaren geleden heb ik me laten verleiden om de jaarwisseling op Times Square te vieren. Samen met honderdduizend anderen, word je hier de hele dag en avond getrakteerd op optredens van verschillende artiesten. Uiteindelijk kom je hier voor de “New Year’s Eve Ball Drop”, het moment waarop een grote bal van het One Times Square-gebouw naar beneden zakt. De bal is precies om middernacht beneden en dan barst het vuurwerk los. Een half uur later is er amper meer iemand op het plein. Na een hele dag in de vreselijke kou en sneeuw te hebben gestaan, besluiten we ons hostel op te zoeken. Dit doe je eens, maar nooit weer. Een volgende keer kopen we kaarten voor een van de vele feesten in New York of gaan we op van de boottochten over de Hudson River. Hiervoor moet je dan wel tijdig kaarten kopen en flink in de buidel tasten. 

Happy new year

Lapland – Jenny van Ikreis

Je kunt het nieuwe jaar inluiden in Nederland met familie en vrienden. Of misschien kies je voor een spetterend uiteinde op een rooftopbar. Ik besluit de jaarwisseling te vieren in een knusse blokhut in de Finse koude. De jaarwisseling is een goede reistijd voor je wintersport in Lapland. Winters Lapland is een sneeuwzekere bestemming. Je kunt er skiën, maar ook een tocht maken met husky’s en rendieren. Je kunt er uitgestrekte wandelingen maken met sneeuwschoenen. En als je geluk hebt kom je een eland tegen. Lapland in de winter is betoverend mooi. En in de avond, als de klok 12 uur slaat en het nieuwe jaar begint, zie je misschien wel het noorderlicht. Daar kan geen vuurwerk tegenop.

Onnellinen uusi vuosi

Bangkok – Tikva van Gezin op Reis

Het westerse Nieuwjaar is voor de Thai geen grote gebeurtenis. In Bangkok, de stad waar je elke avond kunt feesten, wordt deze gelegenheid door jonge Thai en de commercie wel aangegrepen om extra activiteiten te organiseren. Wij kozen ervoor om op oudjaarsavond op Khao San road te blijven. Net wat meer versiering en mensen op straat dan op een normale avond. Een grote klok waar afgeteld wordt maar geen vuurwerk. Gezellig maar zeker niet spectaculair. Voor de vuurwerkshows moet je elders in de stad zijn. Een van de grote evenementen vindt plaats bij de Central World. Voor het winkelcentrum wordt een groot podium opgebouwd waar Thaise artiesten optreden.
Wanneer je het budget er voor hebt, kan je ook een kaartje kopen voor een van de Oud en Nieuw-feesten bij de bekende rooftop bars in Bangkok. Dan heb je natuurlijk wel een geweldig uitzicht op de stad en al het vuurwerk.

สวัสดีปีใหม่

India – Yvonne van Yvonnevanderlaan.nl 

Oud en nieuw wordt in India, buiten Goa, nauwelijks gevierd. Ze weten dat het in het Westen wel een grote happening is en rond de jaarwisseling zal je dus meerdere keren per uur “happy new year” toegeroepen worden door enthousiaste Indiërs. In de toeristische steden worden er, speciaal voor de toeristen, feestjes georganiseerd. De laatste keer dat wij in India waren, verbleven we in Udaipur met oud en nieuw. Op de vele dakterrassen waren feestjes met hippe dansmuziek. Om 12 uur was er vooral heel veel knalvuurwerk en een enkele vuurpijl. Een uurtje later was het afgelopen en keerde de rust weder. De volgende ochtend was India net als altijd: kleurig, geurig en overal geluid. Eigenlijk is het in India gewoon altijd feest, zeker in Rajasthan. Wil je toch een echte party? Ga dan naar Goa.

Naye varsh kī hārdik śubhkāmnaye

Rome – Lifelicious

Rome is altijd een goed idee en dat is niet anders rond de jaarwisseling. De italianen houden van dit feest en dat vieren ze dan ook uitbundig op de straten en pleinen in Rome. Door de stad heen vinden er gratis openluchtconcerten plaats. Het is de bedoeling dat je je eigen drank meeneemt. Ook wij kochten een fles champagne en hebben tussen de Italianen bij de Spaanse Trappen het nieuwe jaar ingeluid. Vuurwerk afsteken doen ze zelf amper, maar je kunt wel genieten van een aantal georganiseerde vuurwerkshows.

Tip: mocht je van te voren nog wat willen eten, reserveer dan op tijd in een restaurant. Wij wilden op de bonnefooi ergens eten, maar dat bleek onmogelijk gezien de drukte. 

Buon Anno

oud en nieuw rome

Curaçao – Evy van Reisjevrij.nl 

Op Curaçao zit je altijd gebakken met een heerlijk zonnetje en prachtige stranden. Maar vooral tijdens Oud & Nieuw is Curaçao écht een topbestemming. De feestvreugde begint al enkele dagen voordat het daadwerkelijk oudejaarsdag is. Je kunt rekenen op te gekke beach party’s op Jan Thiel Beach en Mambo Beach, prachtige vuurwerkshows, pagara’s én de befaamde Unox Nieuwjaarsduik. Het leukste is om Oud & Nieuw op het strand te vieren, lekker met je voetjes in het zand. Hoe speciaal is dat? 
Op 1 januari is de Nieuwjaarsduik en die maak je in Curaçao natuurlijk in tropisch blauw water. Beter kun je het jaar niet starten! Er is maar één woord voor Oud & Nieuw vieren op Curaçao: spectaculair en dat is je vakantie in Curaçao sowieso!

Feliz Aña Nobo

Martinique – Leonie van Drawn to Earth  

Het eiland Martinique in de Cariben is een en al gezelligheid, en met Oud en Nieuw is dat niet anders.
Mijn zusje en ik hoorden dat het daar op de 30e gevierd zou worden, in plaats van de 31e. En jawel: op 30 december stroomde de hele stad vol. Het was ontzettend druk. Er zou om 20:00 uur een vuurwerkshow te zien zijn – dat werd alleen drie kwartier later. Maar de muziek was swingend en met 20 graden voelde het helemaal niet ‘kersterig’ aan. We hebben Caribische kip gegeten en keken bij verschillende bandjes.

De volgende dag was de stad doodstil. Helemaal verlaten. Mijn zusje wilde per se nog aftellen tot het nieuwe jaar, dus reden we twee uur (!) rond op zoek naar een bar die überhaupt open was. In een lege cocktailbar hebben toch nog even vrolijk gedanst. Zo vierden we Oud en Nieuw dus eigenlijk twee keer 😉

Bonne Année

Boedapest –  Karen van Karen and the World

Boedapest is sowieso een fijne stad om te bezoeken, maar op nieuwjaar wordt het nog een beetje gezelliger. Je moet tijdig logies boeken, want ondanks de vele goedkope opties, is het toch allemaal snel vol in deze periode. Zelf boekten wij een appartement, omdat de meeste hotels en restaurants een iets te chic nieuwjaarsdiner hadden naar onze smaak. Zo konden we in onze keuken zelf een feestmaal maken! Dat is namelijk wat de inwoners zelf ook doen. En eens het 23:30 uur is… Dan gaan ze helemaal los op straat! Jawel, nog voor middernacht wordt het eerste vuurwerk al afgestoken. Er worden van overal vuurpijlen gelanceerd (ja, ook uit de ramen van huizen), dus je moet wel een beetje oppassen. De sfeer op straat is uitbundig en iedereen is vriendelijk. En het vuurwerk stopt niet tot 2 uur in de ochtend! Een goed plein om de festiviteiten bij te wonen, is Vörösmarty tér. En wanneer je genoeg hebt van het vuurwerkgeknal, kan je in de oude Joodse buurt (rond de grote synagoge) genoeg plaatsen vinden om een feestje te bouwen. Bovendien: op 1 januari zijn de badhuizen geopend, dus je kan je kater er lekker afdobberen.

Boldog új évet

 

Waar luid jij het nieuwe jaar in?

Meer reisinspiratie

7 comments

  1. Super tof om te zien hoe nieuwjaar in andere landen gevierd wordt! Ik was laatst in Taiwan en daar hadden ze echt heel mooi vuurwerk, echt een aanrader. NY lijkt me ook heel tof, maar wel druk.
    Grtjs Anne

  2. Vorig jaar waren wij in Londen met oud en nieuw, echt een super gave vuurwerkshow hebben ze daar. Maar je moet er wel extreem lang op wachten en de drukte is echt extreem. Dit jaar waren wij op Gili Air, een eilandje bij Lombok. Er was eigenlijk niks op vijf minuten vuurwerk na. Maar oud en nieuw vieren op een eilandje in je korte broek is ook wel eens bijzonder. De dag erna wilden wij een nieuwjaarsduik doen maar het was qua weer de slechtste dag in een maand tijd dus dat kon niet helaas. Van dit lijstje lijken New York en Lapland mij echt heel gaaf. Curaçao klinkt ook wel leuk

    1. Ja die drukte met oud en nieuw is altijd jammer. De jaarwisseling op Gili Air klinkt wel heel gaaf! Heerlijk met die temperaturen de champagne ontkurken 🙂

  3. Hé, leuk, ik wist niet dat je deze geschreven had. Ik heb het vorig jaar in Ibiza Stad gevierd, een paar jaar daarvoor in Dubrovnik in Kroatië (aanrader!) en een keer in het noorden van Thailand.

    1. Voor volgend jaar pas ik hem wel aan en dan voeg ik Ibiza of Dubrovnik toe. Lijken me mooie plekken om de jaarwisseling te vieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *