Friesland | 5x doen in De Friese Wouden

Het gebied de Friese Wouden is nog relatief onbekend. Zonde, want het is er prachtig. Het is een gebied met een bijzonder landschap, dat zich uitstekend leent voor wandel- en fietstochten. In een eerdere blog over dit gebied schreef ik al dat er ontzettend veel leuke plekjes zijn om te eten. Naast heerlijk eten kan je er ook ontzettend veel beleven en doen. Wat dan? Dat laat ik je zien in deze blog.

De Friese Wouden
De Friese Wouden liggen tussen het Friese merengebied en de Drentse grens. Zoals de naam al doet vermoeden vind je in dit gebied veel bossen. Maar daarnaast vind je er ook heide, zandverstuivingen, boerenland, moerassen en landgoederen. Het bijzondere aan het gebied is dat de verschillende soorten landschappen allemaal dichtbij elkaar liggen. En zo kan je een hele hoop zien en doen.

5x doen in de Friese Wouden

1. Foodwalk

In de Friese Wouden zijn er legio mogelijkheden om te wandelen. De foodwalk die je door de omgeving van Buitenpost en Kollum leidt, is een bijzondere. Deze wandeling heeft Streekkeurmerk Wâldpyk samen met de Stichting Landschapsbeheer Friesland ontwikkeld in het kader van het landelijk project Lekker Landschap.


Tijdens de 7 kilometer lange wandeling geniet je niet alleen van de mooie landschappen, maar ook van allerlei streekproducten en huisgemaakte lekkernijen bij mensen thuis. Een ideale wandeling voor iemand die wat wil zien van de natuur, maar ook van lekker eten en drinken houdt.

Een van de stops op de route is het Bloemenparadyse van Tjerkje van der Laan. Zij heeft een pluktuin van biologische bloemen en fruitbomen. In de theetuin kan je terecht voor een kopje thee en een stuk versgebakken gebak.

Via het bosrijke Veenklooster, kom je terecht bij de Muzykpleats, een bijzondere plek waar eigenaren Sander en Atsje onder andere muziekevenementen organiseren.
Net voor het einde van de route stop je bij Op ‘e Stâl, een streekwinkel met zoals de naam al doet vermoeden een groot assortiment van streekproducten. Eigenaresse Hennie Pilat-Duhoux verkoopt hier Wâldbeantsjes (Woudbonen), lokale kazen, turfgerookte droge worst, jam van bramen en bessen en het lokale bier. Op het erf van Op ‘e Stâl zijn verschillende eetbare cultuurgewassen te vinden zoals rode, witte en zwarte bessen, appels, frambozen en hazelaars.

De foodwalk eindigt bij De Kruidhof, waar je verderop in deze blog over leest.

Start- en eindpunt: De Kruidhof in Buitenpost.
Je kan de wandeling zonder gids maken. Houdt er rekening mee dat de bezoekadresjes onderweg niet het hele jaar geopend zijn. Kijk voor meer informatie op de site www.dekruidhof.nl/foodwalk
Hier vind je de route van de foodwalk.

2. Vaartocht met elektrische sloep

Het is ook een aanrader om de Friese Wouden vanaf het water te bekijken. Bij Jachthaven ‘t Eibertsnest in Kuikhorne kun je een elektrische sloep huren en bijvoorbeeld eens een dagje naar Dokkum of Kollum varen. Onderweg passeer je mooie landschappen, houten bruggetjes, bijzondere huizen en afhankelijk van je route ook een sluis die nog met de hand wordt bediend.

Zo’n elektrische sloep is echt heel fijn. Je hebt geen last van een ronkende motor, het is helemaal stil. Je hoort het klotsen van het water tegen de boot en de vogels in de lucht. Ook stinkt het niet naar diesel- of benzinedampen, maar ruik je de geuren in de natuur.
Vanaf juni 2017 is de nieuwe elektrische vaarroute in het Bûtenfjild geopend. Deze route loopt vanaf de Swemmer  via de Valom, natuurgebied it Bûtenfjild en Ryptsjerk tot aan de Friese hoofdstad Leeuwarden. Deze elektrische vaarroute is alleen bestemd voor elektrische of hybride boten.

Tip: download de app iziTRAVEL en zoek in de app de route in jouw buurt. Op verschillende plekken van de electric only route kun je hierop streekverhalen of leuke wetenswaardigheden lezen of horen.

Start- en eindpunt: Jachthaven ‘t Eibertsnest in Kuikhorne

3. Klompenmakerij & Klompenmuseum

Ben je even uitgewandeld en wil je eens wat anders? Breng dan een bezoekje aan Scherjon’s Klompenmakerij & Klompenmuseum. Nog dagelijks maken eigenaren Jilles en Hannes Scherjon klompen. Een unicum. Het is een bijzonder familiebedrijf, want ze zijn de zesde generatie die zich bezighoudt met dit ambacht. Hun specialiteit is de traditionele ‘Fryske learkeklomp’.
De verftechniek van Scherjon is karakteriserend voor hun klompen. Op de klompen wordt een mengsel aangebracht van verschillende soorten aarde, vermengd met lijnolie. De verf wordt met een balletje geplet en daardoor krijg je een bijzonder vlekeffect. Zelfs modeontwerpers Viktor en Rolf waren onder de indruk van deze techniek, want zij lieten een deel hun van klompen op hakken door Scherjon beschilderen en namen ze op in de collectie van 2007.

Naast de klompenmakerij, vind je in het gebouw ook een klompenmuseum. Hier lees je alles over de geschiedenis van de klomp door de eeuwen heen. Je vindt er een enorme verzameling van verschillende modellen klompen. Uit binnen- en buitenland. De verschillende films laten je zien hoe de huidige generatie klompen maakt. Deze klompen kan je in de bijbehorende winkel kopen. Ook voor kinderen is er hier genoeg te doen. Ze kunnen hun eigen klompen schilderen of klompgolf spelen.

Open: Maandag t/m vrijdag 08:30 – 18:00, Zaterdag 08:30 – 12:00. In juli & augustus zijn ze ook op zondag geopend van 13:00 tot 17:00.
Prijs museum: Volwassenen: €3,50 p.p. Kinderen t/m 12 jaar: €2,00 p.p. 

4. Fietsen door de omgeving

De Friese Wouden lenen zich uitstekend om te fietsen. Er zijn veel fietsroutes in het gebied, variërend in lengte. De verschillende fietsknooppunten leiden je langs mooie plekjes. Op een zonnige ochtend maakte ik een fietstocht door de omgeving van Burgum en Feanwâlden. Onderweg kwam ik langs uitgestrekte landschappen met weilanden vol koeien en schapen, maar fietste ik ook door bossen en kleine dorpjes. Deze variatie in waar je fietst en wat je ziet, maakt een lange fietstocht voor mij boeiend.

Ook heb ik nog een kortere fietstocht gemaakt vanaf Paviljoen de Leyen in Rottevalle naar het Openluchtmuseum De Spitkeet, een museum dat laat zien hoe mensen vroeger leefden in de streek rondom Harkema, de Friese Wouden.

5. De Kruidhof

Ook een bezoekje waard: De Kruidhof. Dit is een botanische tuin bestaande uit 17 thematuinen, elk met hun eigen plantencollectie en bijzonderheden. Zo is er bijvoorbeeld een geneeskruidentuin, een meditatietuin, een muziektuin en een keukenkruidentuin. Er groeien in totaal zo’n 2000 plantensoorten. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel er groeit en hoe lekker het ruikt. Ik heb wel eens kruidenplantjes geprobeerd te houden in mijn tuin, maar helaas zonder succes. Ik kan hier dus een hoop leren.

In de geneeskruidentuin vind je de meest uitgebreide geneeskruidencollectie van West-Europa. Een aantal van deze kruiden zijn ook te koop in de verkooptuin, waar veel planten, fruitbomen en kruidensoorten te vinden zijn. In de museumwinkel kun je tuinartikelen en zaden kopen. Zo kan je thuis ook aan de slag met je eigen kruidentuin. Hongerig geworden van al deze geuren? In het bijbehorende Tuincafé kan je terecht voor een drankje of een lunch. Vanuit daar heb je een mooi uitzicht op de Kloostertuin. De kruiden uit de tuin worden hier – hoe kan het ook anders – verwerkt in de gerechten die je op de menukaart vindt. Er wordt gebruik gemaakt van verse, biologische- en streekproducten. Ook voor kinderen is het een leuke plek. Zo is er een educatieve speeltuin en zijn er speciale kinderwandelroutes.
Kortom, in de Friese Wouden is genoeg te doen en beleven. Op  de site www.eropuitinfriesland.nl vind je nog veel meer activiteiten.

Eettip
Hongerig geworden van al die activiteiten? Er zijn genoeg leuke plekjes om te eten. Dit zijn de leukste eetplekjes!
Overnachtingstip
Op zoek naar een mooie en landelijk gelegen Bed & Breakfast in de Friese Wouden? Dan ben je bij B&B Stateheide aan het juiste adres! Je kan er slapen in een prachtig tuinhuis of in een gastkamer.

Wat lijkt jou de leukste activiteit in de Friese Wouden?


Ik bezocht De Friese Wouden op uitnodiging van Stichting Regiomarketing Toerisme Noordoost Friesland en Toeristisch Netwerk de Friese Wouden. Alles wat ik opschrijf is gebaseerd op mijn ervaringen en mening.

Meer reisinspiratie

13 comments

  1. Leuke plekken om te bezoeken als je in de buurt bent. Je ziet dat je er genoeg kan doen en lekker kan eten. Ook een gevarieerd aanbod. Vooral die foodwalk lijkt me leuk om een keertje te doen.

  2. Je had er al iets over verteld, maar wat een toffe dingen heb je gedaan. Ik ga zeker een keer terug en een bezoek brengen aan De Kruidhof.

  3. Die food walk lijkt en echt leuk om te doen! En wat een fijne beloning om na afloop op een terrasje in de zon te ploffen – ik zie het helemaal voor me 🙂

  4. Zo’n tochtje met de elektrische sloep, dat lijkt mij wel wat. Wij deden dat ooit in Kroatië en ik vond dat echt heerlijk. Mooie foto’s heb je gemaakt trouwens!

    1. Ja de kruidhof is echt een leuke plek. Zeker als je met een picknickmand zelf een plekje in de tuinen kan uitzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *