5 manieren om De Alde Feanen te verkennen!

Doen in Alde Feanen

Afgelopen weekend (half september) heb ik een paar dagen mogen doorbrengen in het Friese Nationaal Park De Alde Feanen. Ik was enorm verrast door de schoonheid van de omgeving. Het gebied is zo mooi dat ik er gemakkelijk een hele week had kunnen verblijven zonder me te vervelen. Er is van alles te doen en te zien en de paar dagen die ik er verbleef heb ik dan ook zo goed mogelijk benut door het natuurgebied op verschillende manieren te ontdekken.

De provincie Friesland is voor mij niet onbekend, aangezien mijn moeder in Grou is geboren en opgegroeid. Als klein kind kwam ik regelmatig bij mijn ‘pake en beppe’ (opa en oma) en trokken we er ook wel eens op uit naar Leeuwarden of Sneek. Met mijn ouders ben ik daarna regelmatig op vakantie geweest in Heeg of Woudsend, het Friese Merengebied. Ik raakte net als mijn moeder verknocht aan de weidsheid van het Friese landschap. Blij was ik dan ook dat ik nu een nieuw deel van Friesland mocht ontdekken, het Nationaal Park De Alde Feanen.

Nationaal Park De Alde Feanen

De Alde FeanenNationaal Park De Alde Feanen (De Oude Venen) ligt in de provincie Friesland en heeft één van de mooiste laagveenmoerassen van Noordwest-Europa. Dit park dat pas in 2006 een Nationaal Park werd, kenmerkt zich door slootjes, rietvelden, trilveen, moerasbossen, petgaten en veenplassen. Er komen ontzettend veel watersporters op dit gebied af om het natuurgebied vanaf het water te verkennen. Het bijzondere landschap is ontstaan doordat het water er door de lage ligging van het gebied niet weg kon. In de loop van duizenden jaren groeide er een dikke veenlaag aan van afgestorven planten. Van het veen zijn vroeger grote hoeveelheden turf gewonnen en zo ontstonden er petgaten, vaarten en plassen. De Alde Feanen is landschappelijk heel erg gevarieerd en daardoor leven er ook ontzettend veel verschillende soorten planten en dieren.

5 manieren om De Alde Feanen te verkennen:

Nationaal Park De Alde Feanen is een park dat bij uitstek geschikt is om vanaf het water te beleven, omdat er weinig wegen zijn. Maar ook vanaf de kant is het de moeite waard om dit gebied te ontdekken. Ik heb redelijk wat activiteiten ondernomen het weekend en hier is mijn top 5 van leukste manieren om De Alde Feanen te verkennen!

1. Zeilend op een skûtsje

Eén van de mooiste manieren om natuurgebied De Alde Feanen te beleven is zeilend op een typisch Fries skûtsje. Een skûtsje (letterlijk: schuit) is een houten of stalen zeilschip gebouwd voor het vrachtvervoer in Friesland. Ze vervoerden onder andere turf, modder en aardappelen. Van de oorspronkelijke vloot van 4000 skûtsjes zijn er nu nog maar 400 over. Tegenwoordig worden de skûtsjes gebruikt om recreatietochten mee te maken of om wedstrijden mee te zeilen, waaronder het bekende IFKS skûtsjesilen.

We varen vandaag op het skûtsje Dikke Otter, het meest luxe schip van de vloot van Annage. Op het land geeft Schipper Cathrienus uitleg over de werking van het schip en verzoekt ons aan boord ook mee te helpen met het zeilen. Graag zelfs!

Eenmaal aan boord is het genieten geblazen. We treffen het met het weer want het is warm en zonnig, maar de wind laat ons af en toe wat in de steek. Toch is het voldoende om de zeilen te hijsen en komen we vooruit. Zeilen op De Alde Feanen is bijzonder want het natuurgebied kent in tegenstelling tot andere watersportgebieden van Friesland geen grote meren, maar je vaart op kleinere slootjes en meren. Er is daardoor altijd veel te zien vanaf het skûtsje. We passeren prachtige (vakantie)huisjes aan het water, rietvelden, molens, vogelspotplekken en andere mooie boten. Uiteraard heb ik natuurlijk ook aan het roer gestaan, de zeilen gehesen en de fok bediend!
De Alde Feanen

Feitje: Wist je trouwens hoe de zeilen aan de bruine kleur komen? Ze zijn bewerkt met tannine (looizuur) dat een conserverende werking heeft. Door de zeilen te tanen voorkwamen de vissers dat de natte zeilen zouden rotten.

De Alde Feanen

De Alde Feanen

De Alde Feanen

Zeilen op een skûtsje kan bij Annage skûtsjesilen. Ze verzorgen één- of meerdaagse zeiltochten op skûtsjes en pramen voor bedrijven, vrienden en families. Daarnaast beschikt Annage ook over een mooie tuin en verschillende ontvangstruimtes direct aan het water. Meer informatie of reserveren kan via www.annage.nl. Opstapplaats: Reidtugel 5 in Earnewâld.

2. Suppend door het riet

Hoe leuk is het om natuurgebied De Alde Feanen te verkennen op een SUP-board? Nou, eerlijk gezegd had ik vooraf geen idee, want het was mijn eerste SUP-ervaring. SUP staat ook wel voor Stand Up Paddling en het is de bedoeling dat je je staand op een surfplank peddelend voortbeweegt. Na een korte instructie van Jurjen Veldboom durfde ik het zelf aan om te gaan suppen.

De Alde Feanen

Gelukkig heb ik het suppen redelijk snel onder de knie en ben ik er zonder natte kleding vanaf gekomen. Al suppend drijf ik door de smalle watertjes met aan weerszijde prachtige rietvelden en weilanden. Af en toe moet je wel even bukken voor de houten bruggetjes die over de slootjes gaan. Het is een leuke en sportieve manier om een deel van dit natuurgebied te beleven.
De Alde Feanen Mooie uitzicht toch?De Alde Feanen

De Alde Feanen
Foto van Suzanne van Duijn van www.artikel255.nl

Suppen kan je doen bij Outdoor Veldboom. Voor meer informatie of reserveringen kan je terecht op hun site www.outdoorveldboom.nl. Opstapplaats: Koaidyk 4 in Earnewâld. Je kan hier ook terecht voor andere outdoor-activiteiten.

3. Sloepvaren in het donker

Een bijzondere manier om het natuurgebied te verkennen is door een nachtelijke vaartocht te maken door De Alde Feanen. Het is pikkedonker als je ‘s avonds aan boord van de sloep stapt. Gelukkig liggen er genoeg dekens om jezelf warm te houden op de boot. Tijdens de twee uur durende tocht vertelt schipper Ulbe Postma prachtige (spook)verhalen en andere wetenswaardigheden over het gebied en de nacht.

Ik geniet van de prachtige sterrenhemel en ik zie maar liefst drie vallende sterren, de Melkweg, satellieten en enkele sterrenstelsels. Tijdens de tocht zet de schipper de motor enkele keren uit en het is werkelijk muisstil. De vliegtuigen hoog in de lucht zijn dan zelfs te horen. Als stadsmeisje ben ik deze rust en zulke donkere nachten niet gewend. Het is een hele mooie belevenis zo’n sloeptocht in het donker.

‘Beleef de Alde Feanen bij nacht’ is te boeken bij Alde Feanen verhuur en bemiddeling via de website www.aldefeanen.com. Opstapplaats: De Stripe 22 in Earnewâld. Alde Feanen verhuur en bemiddeling biedt daarnaast ook veel mooie één- of meerdaagse sloep-arrangementen aan.

4. Op een swing-trike, step of e-scooter

Ik had nog nooit eerder op een swing-trike gestaan en deze kans wilde ik hier dan ook graag grijpen. Daarnaast is het ook leuk om dit natuurgebied eens vanaf het land te verkennen. Een swing-trike is een elektrisch vervoermiddel met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur, waarmee je geruisloos en duurzaam heen en weer swingt. Bochtjes maak je door je gewicht van je ene been op het andere been te zetten en niet door aan het stuur te draaien. Dit ziet er zwierig uit en vandaar de naam swing-trike.

De eerste foto is gemaakt door Marco van Vakantaseren en de tweede door Suzanne van Duijn van Artikel2.55.

Na een zeer vriendelijke ontvangst met daarbij een korte instructie over dit bijzondere vervoermiddel, swing ik over de mooie landweggetjes van De Alde Feanen. Naast de swing-trike heb ik ook een elektrische step en e-scooter tot mijn beschikking en ook hier vermaak ik me enorm op!

Doen in Alde Feanen

Doen in Alde Feanen

Doen in Alde Feanen

Je volgt een van tevoren uitgestippelde route en die leidt je langs koeienvelden, rietvelden, een boerendorp en boerderijen. Halverwege de tocht is er  een stop bij boerderij Lyts Bûtshûs waarbij de boer een korte rondleiding over zijn erf geeft en last but not least: ik krijg een ontzettend lekker ijsje! Maar echt he?! (tip: suikerbrood-ijs!)

Doen in Alde Feanen
Foto gemaakt door Marleen Brekelmans van www.bijzonderplekje.nl

Een tour op de swing-trike of step is te boeken bij De Twirre via de website www.detwirre.nl. Opstapplaats: Reidtugel 5c in Earnewâld. De Twirre biedt ook nog andere activiteiten aan. De e-scooter is te huur bij Annage.

5. Varend op de Blaustirn

Een andere manier om De Alde Feanen te verkennen is om met de excursieboot Blaustirn mee te gaan voor een tocht door de natuur. De boot behoort toe aan It Fryske Gea: de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân die als doel heeft bescherming, behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed in Fryslân.

Het bijzondere aan deze boot is dat deze op zonne-energie vaart en vrijwel geruisloos is. Vanaf het bovendek dat op 4 meter hoogte ligt heb je een mooi en weids uitzicht over de plassen, het riet en de oevers.
Doen in Alde Feanen

Tijdens de 2 uur durende tocht vaar je vanaf het bezoekerscentrum van De Alde Feanen langs de weilanden, smalle petgaten en moerasbossen. Dat De Alde Feanen een enorme verscheidenheid aan vogels herbergt, blijkt wel uit de verschillende vogelspotplekken die je onderweg tegenkomt.
De Alde Feanen

Doen in Alde Feanen

De Alde Feanen De Alde Feanen
Een excursie met de Blaustirn is te boeken bij het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen of via de website www.np-aldefeanen.nl. Opstapplaats: het Bezoekerscentrum, Koaidyk 8a, Earnewâld.

Accommodatie-tip!

Er zijn tal van overnachtingsmogelijkheden in het Nationaal Park De Alde Feanen. Ik heb ervoor gekozen om in een mooie, landelijke accommodatie te verblijven: B&B Lytse Meer. De eigenaren Age Veldboom en Nynke Veenstra verhuren een mooi ingerichte kamer op hun boerderij. Het uitgebreide ontbijt wordt in de woonkamer geserveerd met een weids uitzicht.
De Alde Feanen

Het is een genot om hier te verblijven en het is eigenlijk jammer dat ik zo’n druk programma heb, want ik zou hier wel een hele dag kunnen rondhangen. De eigenaren zijn ontzettend gastvrij en vriendelijk en vertellen vol passie en enthousiasme over de omgeving, de Friese cultuur en het skûtsjesilen. Age Veldboom blijkt zelfs een ‘BF’-er (Bekende Fries) te zijn. Hij is schipper, eigenaar van enkele skûtsjes, oprichter van het Skûtsjemuseum in Earnewâld, in het bezit van meerdere Elfstedentocht-kruisjes en verschijnt als verhalenverteller regelmatig op de televisie.

B&B Lytse Meer in Oudega is te boeken via Airbnb. Daanaast bieden de eigenaren ook diverse zeiluitjes aan voor groepen. Meer informatie vind je op www.ageveldboom.nl/.

Ik kom gauw terug in De Alde Feanen!

Ik kan niet anders concluderen dat Nationaal Park De Alde Feanen mijn hart heeft gestolen. De weidsheid en diversiteit van het landschap, de vele recreatiemogelijkheden en de gastvrijheid van de inwoners maken dit voor mij echt een plek om te ontspannen aan de dagelijkse beslommeringen. Nationaal Park De Alde Feanen voelt voor mij als een oase van rust, waar ik heel graag nog eens terugkom!

Ik heb op uitnodiging het weekend doorgebracht in Nationaal Park De Alde Feanen. Alles wat ik schrijf is gebaseerd op mijn persoonlijke mening.

 

Meer reisinspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *