Mijn 5 meest bijzondere dieren ontmoetingen

Dieren ontmoeting

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ik heb nog nooit een safari gemaakt in Afrika. Dit is wel iets wat ik heel graag zou willen doen. De Big 5 heb ik helaas nog niet gespot, maar ik heb wel oog in oog gestaan met een aantal bijzondere dieren tijdens de reizen die ik heb gemaakt. Op plekken waar de dieren in hun eigen natuurlijke leefomgeving wonen en in dierenparken waar ze om andere redenen worden gehouden. Vooral de ontmoetingen waarbij de dieren in het wild leven zijn extra speciaal. Dit zijn mijn 5 meest bijzondere dieren ontmoetingen!

1. Orang Oetangs op Sumatra

Heel bijzonder vond ik de ontmoeting die ik had met enkele orang oetangs in de jungle van Sumatra. Er zijn maar twee plekken ter wereld waar je dit ‘bosmens’ in het wild tegenkomt en eentje daarvan is in het Gunung Leuser National Park bij het plaatsje Bukit Lawang. Je kunt ze daar in het wild spotten, maar daarnaast zijn ze ook te zien bij het rehabiliatiecentrum. Hier worden de dieren tijdelijk opgevangen met als doel ze uiteindelijk weer vrij te laten in het oerwoud. Via een mooie trek vanuit de Lodge waar ik verbleef en een nogal avontuurlijke boottocht naar de overkant van een snel stromende rivier bereik je het gebied van de orang oetangs. Het is ontzettend bijzonder als je de apen eerst hoort gillen en je vervolgens merkt dat je wordt aangestaard door een harig beest in de boom boven je.

2. Walvissen in Zuid-Afrika

Tijdens mijn verblijf in Kaapstad heb ik een walvisexcursie gemaakt vanuit Gansbaai. Van tevoren hoop je ontzettend veel walvissen en andere vissen te zien, maar dat valt uiteraard nooit te garanderen. Heel blij was ik dan ook dat we na lang zoeken uiteindelijk toch een walvis hebben hadden gespot! Geen spectaculaire sprongen, geen grote groepen maar toch een bijzonder moment. Ook het zien van een witte haai die onverwachts langs onze boot schoot was spectaculair (en vooral eng voor iemand met een haaienfobie).

Dieren ontmoeting
Hij was te snel om echt goed te kunnen fotograferen…

3. Olifanten in Thailand

Nee, deze ontmoeting was er geen zoals veel andere toeristen doen. Voor mij geen ritjes op de rug van een olifant. Wat ik wel graag wilde doen was een opvangcentrum voor olifanten bezoeken. Een centrum dat niet gericht was op commercie maar die de olifant op nummer 1 heeft staan. In het Elephant Nature Park ten noorden van Chiang Mai kan je op een goede manier oog in oog staan met een olifant. Het Elephant Nature Park is een rehabilitatiecentrum en biedt een natuurlijke woonomgeving voor olifanten. Er zijn veel gewonde of getraumatiseerde olifanten die voorheen kunstjes moesten doen op straat of toeristen op hun rug moesten rondrijden. Deze olifanten werden daarnaast ook vaak vreselijk mishandeld door hun mahouts. In dit park hoeven de olifanten helemaal niks en kunnen ze olifant zijn. Als vrijwilliger kan je hier een dag of week de olifanten verzorgen en mag je deze prachtige beesten voeden en wassen. Een hele bijzondere ervaring.

4. Bruine beer in Yosemite Park

Dit is zo’n dieren ontmoeting waarvan je ergens hoopt dat je er eentje gaat zien, maar dan ook weer niet te dichtbij. In het Yosemite Park in de staat Californië leven zwarte beren. Het gebeurt regelmatig dat je er eentje tegenkomt en instructieborden geven aan wat te doen bij het zien van een beer. Tijdens een flinke wandeling door de prachtige natuur van dit park zaten mijn man en ik continu te geinen dat we een beer zagen achter een boom. We jaagden elkaar flink de stuipen op het lijf, maar uiteindelijk hebben er geen gezien. Toen we de laatste dag de auto instapten en het park uitreden, zagen we ineens een aantal mensen langs de kant van de weg wijzen naar een strandje ernaast. We dachten dat het misschien wel eens een beer zou kunnen zijn, dus de auto werd direct stilgezet. En ja hoor, een beer! Deze was uit het niets tevoorschijn gekomen uit de bossen en had het gemunt op het eten in de tasjes van enkele mensen die langs dit meertje lagen. Het was een ontzettend bijzondere en ook wel spannende ervaring.

5. Roofvogels in Zuid-Afrika

Tijdens mijn verblijf in het Spier Estate in Stellenbosch heb ik me laten verleiden tot het vasthouden van een adelaar. Best wel heel spannend zoals je ziet aan mijn gezicht. Deze roofvogels zitten in het bij het hotel behorende rehabilitatie- en educatiecentrum. Iets minder spectaculair dan een orang oetang of beer, maar qua diversiteit vond ik hem wel leuk in dit rijtje.

Dieren ontmoeting
“Don’t look at the eagle!”


Wat zijn jouw meest bijzondere dieren ontmoetingen?

 

Meer reisinspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *