15 Reisdilemma’s | Wat kies ik?

15-reisdilemma

Op de site van reisblog Reisdoc kwam ik dit leuke artikel tegen: ’15 reisdilemma’s: wat kies ik als het echt moet’. Dit werd al snel een populaire tag en vandaag waag ik me aan het beantwoorden van deze lastige reisdilemma’s! Direct ook een leuke manier om jullie wat meer over mijzelf te vertellen.

1. Zonvakantie / Wintersport

Van jongs af aan ben ik altijd op skivakantie geweest dus eigenlijk zou dit een lastige keuze moeten zijn. Skiën kan ik, de bergen en een besneeuwd landschap zijn prachtig, maar een vakantie naar de zon wint het toch echt voor mij!

2. Vakantie aan de kust / Vakantie in het binnenland

Hier wordt de keuze al direct lastiger. Ik vind het namelijk interessant om het binnenland te ontdekken, weg van het toerisme aan de kustplaatsen. De meest authentieke plekjes liggen ook meestal in het binnenland en niet aan de kust. Toch vind ik het ook heerlijk om aan de kust te zitten, een strandwandeling te maken, naar de zee te kijken en idyllische haventjes te bekijken. Als ik echt moet kiezen – en dat is natuurlijk de bedoeling van dit artikel – dan ga ik toch voor een vakantie aan de kust.

3. Europees eten / Aziatisch eten

Hoewel ik het eten meestal heerlijk vond in Thailand en Indonesië, was het voor mij soms ook echt te pittig. In tegenstelling tot veel anderen ben ik geen fan van sushi. Dit maakt dat de keuze voor mij op Europees eten valt. Ik ben gek op de Italiaanse pasta’s en salades en op de Spaanse keuken met haar tapas (jamon iberico, patatas bravas mjam). Ook de Nederlandse pot vind ik lekker. Niks mis met een heerlijke andijviestampot in de winter!

4. Weg met vriendinnen / Weg met partner

Hoewel ik het ontzettend gezellig vind om met vriendinnen weg te gaan, kies ik hier toch voor een vakantie met mijn man en twee kinderen. Ik vind het bijzonder om mooie gezinsherinneringen te maken op vakantie.

5. Actieve vakantie / Luiervakantie

Dit is voor mij een makkelijke keuze: sowieso een actieve vakantie. Niks mis met een dagje strand en ontspanning, maar dan wel in combinatie met veel activiteiten. Ik geniet ervan op pad te gaan en nieuwe plekken te ontdekken: stadjes bezoeken en avontuurlijke activiteiten horen daar allemaal bij. Ik ben niet lui aangelegd en wil het liefste zoveel mogelijk doen en zien. Mijn man is het daar overigens niet altijd mee eens 🙂

6. Azië / Afrika

Kiezen tussen twee continenten als Azië en Afrika vind ik echt een lastige. Ik ben eerder in Indonesië en Thailand geweest en heb daar genoten van de vriendelijke bevolking, het landschap, de steden en de diversiteit van de bestemmingen. Ik heb nog redelijk wat Aziatische landen op de bucketlist staan. Maar ik ben ook in Zuid-Afrika geweest en vond het een indrukwekkend en prachtig land. En ook Afrika staat op mijn bucketlist en dan in het bijzonder het maken van een safari in Tanzania en een rondreis door Namibië en Botswana. Als ik nu echt zou moeten kiezen zou ik vanwege budgettaire en praktische redenen kiezen voor een reis naar Azië. Het is toch een stuk goedkoper dan Afrika en met kleine kinderen is het net wat makkelijker te bereizen dan bijvoorbeeld een safarireis door Tanzania.

7. Barcelona / Rome

Zowel in Barcelona als in Rome ben ik twee keer geweest. Rome wint het voor mij op het gebied van cultuur, charme, en het mysterieuze. Barcelona heeft prachtige wijken, een mooie haven en heerlijke tapas. Ik kies hier voor Barcelona, maar dan alleen omdat ik langere tijd in Spanje heb gewoond, de taal spreek en ik van de Spaanse cultuur houd!

8. Hotel / Camping

Easy! Hotel! Hoewel ik de romantiek van samen in een tentje aan een kabbelend beekje op een kleine idyllische camping wel begrijp, is kamperen toch echt niks voor mij. Ik houd gewoon van een beetje comfort als dat mogelijk is. In het donker de tent uit om met een wc-rol in de hand naar een door honderd mensen gebruikte wc te lopen, vind ik gewoon geen fijn idee. Hoewel een hotel ook lang niet altijd mijn favoriete accommodatie-type is, kies ik hier overduidelijk voor hotel.

9. Citytrip / Natuurvakantie

Dit is een lastige. Een stedentrip is gemakkelijker te doen met kinderen en vaak heb je een stad na een paar dagen wel gezien. Een stuk laagdrempeliger dus dan een natuurvakantie. Bij een natuurvakantie denk ik aan een langere reis langs verschillende nationale parken. Echt de natuur in. Dit heb ik in de Verenigde Staten gedaan en dit was een geweldige reis door een divers landschap. Over het algemeen heb ik een stuk meer natuurbestemmingen dan steden op de bucketlist. Ik zou graag nog vanwege de natuur naar IJsland, Canada, Namibië en Australië willen, dus ik kies hier voor een natuurvakantie.

10. Wereldreis / De wereld zien in meerdere keren

Hoewel een lange wereldreis me nog steeds een fantastisch avontuur lijkt, is het met een gezin realistischer om de wereld te zien in meerdere keren. Misschien ook wel leuker, aangezien je iedere keer opnieuw voorpret hebt!

11. Nooit meer reizen / Nooit meer je vrienden zien

Ok, wie heeft dit dilemma bedacht? Dit is voor een reislustig persoon als ik en iemand die zijn vrienden heel hoog heeft zitten vrijwel onmogelijk om te kiezen. Nooit meer reizen is gewoon echt geen optie. Het idee dat ik geen nieuwe plekken meer kan ontdekken lijkt me een verschrikkelijke gedachte. Aan de andere kant heb ik een heerlijk huis waar ik met mijn man en kinderen woon en genieten we volop met en van elkaar. Vrienden zijn een belangrijk onderdeel van ons sociale leven, dus het lijkt me ook weer saai als we nooit meer bbq-en, winkelen, teveel wijn drinken en kunnen lachen om elkaars flauwe grappen. Ik zet hier dus mijn joker in en kies niet!
(ps: lieve vrienden, dit lezen jullie wel he?!)

12. Weg met de auto / Weg met het vliegtuig

Als de vraag is welk vervoermiddel ik prettiger en leuker vind om in te reizen, kies ik duidelijk voor de auto. Omdat je met een auto flexibel bent, je kan in- en uitstappen waar je wilt en veel meer van de omgeving ziet. Roadtrips zijn mijn favoriete reizen! Toch liggen er veel bestemmingen die ik graag wil zien, niet op rijd-afstand en zal ik dus ook het vliegtuig moeten pakken. Ik kies uiteindelijk toch voor een vakantie met de auto.

13. Backpacken / Cruisen

Hoewel ik nog nooit als een echte backpacker een land heb bereisd, kies ik daar wel voor. Cruisen klinkt ook bijzonder, maar het trekt mij veel minder. Ik vind het geen prettig idee om een paar dagen verlaten op de oceaan te drijven. Ook trekt het mij niet om op zo’n groot schip aan te meren in een idyllische haven of grote stad en dan met zijn duizenden tegelijk van boord te gaan om de kustplaats zo snel mogelijk te verkennen. Ik houd ervan dat ik zelf kan bepalen wanneer ik iets kan zien of doen en tsja, op een cruiseschip is dat vrij lastig. Een uitzondering maak ik graag voor een cruise langs de fjorden van Noorwegen!

14. Alles regelen / Op de bonnefooi

Dit vergt een hele korte introductie over mijn persoon: ik heb graag de touwtjes in handen en houd enorm van organiseren. Ik snap het idee zeker van op de bonnefooi reizen en het heeft ook zeker zijn charme en voordelen. Hoe fijn is het dat je ter plekke kan bepalen om langer op een bepaalde plek te blijven of juist naar een andere bestemming te gaan? Maar hoe jammer en zonde is het dat je daardoor misschien wel de mooiste plekken of meest bijzondere accommodaties mist? Simpelweg omdat je niet weet dat het bestaat omdat je niks uitzoekt en organiseert? Of omdat je het wel weet, maar alles vol zit. Voor mij is de voorpret thuis bijna net zo leuk als de reis zelf, dus ik kies voor alles regelen.

15. Roadtrip / Op één plek blijven

En ik eindig deze reeks met dilemma’s met een hele makkelijke. Ik maak veel liever een roadtrip dan dat ik op één plek blijf. Ik houd er juist van om nieuwe plekken te ontdekken en dat is wat lastiger wanneer je op dezelfde plek blijft ;-).
USA

Dit waren de 15 reisdilemma’s! Hoewel het bij sommige dilemma’s erg lastig was om een keuze te maken, zaten er voor mij ook een aantal duidelijke voorkeuren bij. Voel je vrij de tag over te nemen of in een reactie achter te laten hoe jij tegen deze dilemma’s aankijkt!

Meer reisinspiratie

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *